Az egész országban meghirdetett TeSzedd! Akció számos településen, így Maroslelén és Apátfalván is megmozgatta azokat, akik tenni kívánnak környezetükért. – Az önkormányzat, az általános iskola és az óvoda szervezésében közel 180-an gyűltünk pénteken össze, hogy részt vegyünk a tavaszi nagytakarításban – nyilatkozta Schulcz János maroslelei alpolgármester. A százötven iskolás, húsz óvodás és az őket kísérő tanárok, óvónők felosztották egymás között a települést és minden utcáján végigjárták.

A körzeti megbízott és a polgárőrség tagjai is jelen voltak, vigyáztak a szemétszedők biztonságára. A leleiek a legtöbb hulladékot a Rákóczi utcában gyűjtötték össze. Ugyanis ezen az úton hajtanak át a falun azok, elsősorban külföldiek, akik letérnek az autópályáról. A felszedett üres dobozokon, palackokon többnyire idegen nyelvű feliratokat olvashattak az akció résztvevői. A munka végére 35 hatalmas zsák telt meg, amit a polgármesteri hivatal udvarára vittek. Hétfőn innen szállítják el.

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan az apátfalviak idén is csatlakoztak a mozgalom felhívásához. – Az önkormányzat épületénél gyúlekeztünk, itt osztottuk ki a gumikesztyűket és a zsákokat – tudtuk meg Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármestertől. Minden korosztály képviseltette magát az akcióban, az ovisoktól kezdve egészen a nyugdíjasokig. Az előzetes tervek szerint a Maros-partot akarták rendbe tenni, de az esős időjárás miatt inkább a falu belterületét választották.

Három csapat járta az utcákat. A két gyalogos csoport közül az egyik a templomtól balra, míg a másik jobbra indult. A kerékpáros szemétszedők pedig az úgynevezett Újfalu településrészt vették célba. A helyi Ifjúsági Klub, valamint a Napsugár Baráti Társaság tagjai is kivették a részüket a munkából. A legkisebbekre sem lehetett panasz, hiszen az ovisok, illetve az általános iskolások az intézményük környékén gyűjtötték a szétdobált hulladékot.

Munkatársunktól. K.