Lajkó Orsolya hosszú évek óta foglalkozik a vásárhelyi 17. századi cserépleletekkel, viszont érdekesség, hogy ezelőtt Hódmezővásárhelyen még sosem tartott előadást a témában.

Mintegy 6000 előkerült leletdarabolt vizsgált kutatásai során az előadó, mindebből viszont alig 50 olyan darabot lehet rekonstruálni, amelyek egy töredéket vagy egészet kiadnának. Ugyan abból az időszakból már írott forrásaink vannak, nehéz a használókra vonatkozóan konkrét megállapításokat tenni.

Az országos párhuzamok alapján azonban elmondható, hogy az itt élő mezővárosi polgárok használták ezeket az edényeket. Az előadás két nagyobb leletegyüttest érintett: egyrészt a Bocskai utca 13. alatti telken, 1977-ben talált tárgyakkal foglalkozott, illetve a másik nagy egység a Református Ótemplom közelében találtakat foglalja magába.

Lajkó Orsolya egyik érdekes kutatási alapkérdése az volt, hogy vajon van-e kapcsolat a 17. századi leletek és a későbbi, vásárhelyi nép kerámia között (hiszen a kettő nagyon különböző), vagy esetleg az utóbbi egy teljesen önállóan létrejövő „képződmény”. Az esetleges kapocs, és így a válasz is, a 18. században lapul, innen is kerültek elő leletek, amelyek feldolgozása még folyamatban van.

ÉR.