A Hódtói Sportcsarnok még az 1990-es években épült, a létesítményben viszont azóta nem történt komolyabb felújítás. A Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány ezért úgy döntött, hogy a társasági adó bevételből erre is fordítanak.

Az épület felújítása már az elmúlt időszakban megkezdődött. A tetőszerkezeten történnek munkálatok, hiszen több helyen beázást tapasztaltak, illetve a világítás korszerűsítése is megtörténik, valamint ebben az ütemben a vizesblokkok és kiszolgáló helyiség felújítását is megejtik. A munkálatokat június végén fejezik be és 127 millió forintból valósulnak meg.

Az alapítvány és az önkormányzat azonban továbbgondolta ezt és a későbbiekben újabb pályázatokat nyújtanak be, amelyekből az iskola felőli öltözőket is felújítanák, illetve megtörténne a padlózat cseréje is – ezt ugyan 8-10 éve megtörtént, de annak minősége és síkossága nem felel meg a kosármérkőzések követelményeinek.

Hegedűs Zoltán alpolgármester hozzátette, hogy egy június 1-ig benyújtandó pályázat keretében a sportcsarnok külső hőszigetelése, fűtéskorszerűsítése és igényesetén a nyílászárók cseréje is megtörténne. Ezen 500 millió forintos pályázatból pedig nem csak a csarnok, hanem az iskola épülete is megújulhatna. A tervek szerint a kivitelezés 2017-ben kezdődhetne el és 2018-ra fejeződhetne be.

A Hódtói Sportcsarnok felújítása mellett a Városi Stadion területén is fejlesztésekre történnek. A nem régiben elkészült 60×30-as műfüves pályát ugyanis június 30-ig lefedik. A végeredmény egy olyan csarnok lesz, ahol világítás lesz – más épületgépészeti berendezés nem kap helyet – a futballisták pedig így késő ősszel és kora tavasszal is tudják használni a területet. Így a sportolók részére nem kell külön termeket bérelni. Az alapítvány fontosnak tartja ezt a fejlesztést is, Fekete Ferenc kiemelte, hogy 300 gyermek foglalkozik aktívan labdarúgással a városban, így az utánpótlás bővítés szempontjából sem utolsó a beruházás – tekintve akár a Szent István Általános Iskolában induló futballosztályokat.

A sporttanácsnok hozzátette, hogy a 2016/17-es TAO évben további fejlesztéseket terveznek a stadionnál. Sikeres pályázat esetében felújítanák az ’50-es években elkészült bejárati részt, ez teljes egészében megújulhatna, korszerű beléptető rendszert alakítanának ki mintegy 30 millió forintból. Egy következő lépésben pedig a lelátók egy részét is lefednék – további körülbelül 270 millió forintos összegből, melynek keretében a lelátók alatti vizesblokkok és kiszolgáló helységek kialakítása is megtörténne.

Fekete Ferenc elmondta, hogy a sportlétesítmények fejlesztése megtervezett és egymásra épülő elemekből áll, lépésről-lépésre hajtják végre ezeket.

Leszögezte továbbá, hogy a létesítményeket nem csak a sportolóknak szánják, hanem a lakosság felé is szeretnének nyitni. A stadionban épült rekortán pályát emelte ki, amely használata iránt már többen érdeklődtek – hiszen a Somogyi Béla utca melletti futópálya is nagyon népszerű a helyiek körében – hasonlóak a tervek a stadionban hamarosan teljes egészében elkészülő pályával kapcsolatban is.

szcs