Kalandozás az állatvilágban fényképezőgéppel, ceruzával és ecsettel címmel kiállítás nyílt kedden a makói József Attila Könyvtárban Tar István munkáiból. A hazai és egzotikus állatokat megörökítő fotókat, illetve rajzokat, festményeket, valamint magát az alkotójukat Bárdi Andrea művésztanár ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A megnyitóra nagyon sokan voltak kíváncsiak, többen – a média munkatársain kívül is – fotómasinával érkeztek.

– Debrecenben születtem, de 1998 óta Makón élek – tudtuk meg a 42 esztendő Tar Istvántól. A cívis városból kerékpárral jött a Maros-partján élő nagymamájához, de annyira megtetszett neki a környezet, hogy itt ragadt. – Már gyermekként is nagyon érdekelt a művészet szinte minden ága, de 15 évesen valahogy elpártoltam tőle, s csak néhány esztendeje kezdtem el újra alkotni – árulta el.

Telente inkább otthon fest, rajzol, a többi évszakot azonban terepen tölti. – Elsősorban Makót és környékét járom be, mert szeretem felderíteni a közvetlen környezetemet, egy-egy állatfaj becserkészése rengeteg időt igényel, ezért ritkábban jutok el távolabbi helyekre – folytatta Tar István. A megfigyelés heteket vesz igénybe, s csak ezt követően jöhet a kattintás.

– A Hajdú-Bihari megyeszékhely legnagyobb lakótelepén nőttem fel, de otthon mindig volt valami állatunk, mostohapámmal találtunk sérült őzet a közelben, akkor hazahoztuk, s miután meggyógyítottuk, elvittük az állatkertbe, de sündisznó, illetve számos más faj is megfordult nálunk – sorolta a természetfotós, festő. Nem csupán a hazánkban honos állatokat kedveli, hanem az egzotikusakat is. Természetesen ezeket nem fotózza, hanem festi vagy rajzolja, így a könyvtárban látható tigrist is.

Munkatársunktól. K.