A kapitány elmondta, hogy a legnagyobb kihívást 2015-ben a migrációs kérdés kezelése jelentette, hiszen Szeged és vonzáskörzetében sok feladatot rótt a rendőrségre is: „Kollégaimmal – sokszor velem az élen – hétről hétre, napról napra, éjszakáról éjszakára kint voltunk a határon” – írta le a napi nehézségek természetét Zélity László a műsor során.

Mindezzel együtt egy sikeres évet zárt a rendőrség, ahogyan fogalmazott vendégünk „2014-ben 5990 bűncselekmény történt, 2015-ben pedig 6504. Ami azt jelenti, hogy növekedett ez a szám, ha csak a számadatokat nézzük, akkor nem tehetném meg az iménti kijelentésemet, de szeretném elmondani, hogy ebből a számból 1200 olyan típusú bűncselekmény volt, amely a határral és a határzárral kapcsolatos. Mivel ezeknek nincs természetes sértettje (illegális határátlépés például), így ha ezt kivonjuk, akkor az látszódik, hogy 700-zal kevesebb. Kijelenthető, hogy Szeged és térségében 700 személlyel kevesebb esetén történt bűncselekmény” – tisztázta a számadatokat a rendőrkapitány.

„Nagyon nagy energiát fektetünk annak érdekében,hogy a lakosság ismerje meg a rendőrség működését” – hangzott el a Napraforgóban, majd ezen tevékenységekből ki is emelt néhányat: „Az elmúlt évben 66 osztály részére, közel 300 diáknak tartottunk osztályfőnöki órát, részt vettünk családi napokon, nyugdíjas klubok eseményein, lakossági fórumokon”.

A balesetmegelőzés legalább ennyire fontos, a rendőrkapitány rangsorolásában a gyorshajtás szerepel az élen, majd az elsőbbségi szabályok be nem tartása, végül harmadik helyen a kanyarodási szabályok megszegése okozta a legtöbb balesetet a térségben az elmúlt évben.

„Szeretném megköszönni azt a segítséget, amit 2015-ben kaptunk, mind közterület felügyelőknek, mind a polgárőrségnek, mind szervezeteknek, mind magán embereknek, ugyanis sok segítséget kaptunk. Én a 2015-ös évet az összefogás évének értékelem” – fogalmazott a szegedi rendőrkapitány.

 

Amennyiben érdeklődik a téma iránt, hallgassa meg műsorismétlésünk 22 órától a rádióban vagy akár itt.

 

 

 

G.