Egy igazán régi mesterséggel, a pásztorkodással ismerkedhettek meg azok, akik szombat este ellátogattak a kiszombori Ady Endre Művelődési Házba. A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezésében Dani János makói juhász jött el és mesélt erről a szakmáról. Nem csupán ismeretet adott át, hanem régi, de ma is használatos eszközöket is bemutatott.

Dani János röviden kitért arra is, mi a különbség a juhász, a kondás és a csikós között. – Nem csupán abban térnek el, milyen állatokkal foglalkoznak, vagyis juhhal, sertéssel, illetve lóval, hanem az öltözködésük, eszközeik, de még a szokásaik is igen mások – fejtette ki az előadó, aki mind a mai napig birkákkal foglalkozik bogárzói gazdaságában.

Az asztalon egymás mellett sorakoztak azok az eszközök, melyek elengedhetetlen kellékei az állatokkal foglalkozóknak. Kisebb-nagyobb kolompokat, csengőket is hozott a makói juhász. – Ezek közül a legnagyobb, egy tíz literes, a szarvasmarha nyakára jó – sorolta. Természetesen olyan is szerepelt a bemutatón, mely a juhokra kerül. Dani János cigáját tenyészt, mivel ezek nagyon jól tejelő állatok.

Keczer Tamás sem üres kézzel jött Kiszomborra. Ő az ostor- és bicska, pontosabban bicskatartó gyűjteményének egy részét mutatta meg. – Nagyon fontos, hogy az embernek idős korára is legyen valami hobbija, amivel leköti magát és megtornáztatja az agyát, nekem ez a régi használati eszközök gyűjtése és rendszerezése – árulta el a 84 esztendős férfi.

Munkatársunktól. K.