Először is a melanoma, mint bőrbetegség az emberi szervezet legrosszindulatúbb daganata, amely a bőrön alakul ki, és legtöbbször anyajegyből. Előfordulhat még más szerveken is, a bőr után talán a leggyakrabban a szemen fordul elő.

A védekezés nagyon fontos ebben az esetben is. Megfelelő krémekkel, napszemüveggel, és vékony fehér színű öltözékkel kell az erős napra vonulni. Ha megtehetjük erős fényben 11 és 14 óra között még a kreol bőrűek se menjenek a tűző napra. Az anyajegyeinket folyamatosan figyelni kell, és ha bármilyen elváltozást tapasztalunk rajta, akkor bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna az EVP tavaszi programjait ajánlotta. Természetesen hozzátette, hogy a tavaszi kültéri programokon nagyon fontos a bőrünk védelme, így megfelelő naptejjel és folyadék mennyiséggel induljunk neki kirándulni, túrázni.

Kerékpártúra lesz április 24-én Makó – Maroslele – Földeák kör megtételével. A túra 45 km-es lesz, de nem kell megijedni a távtól, hiszen több pihenővel lehet ezt majd megtenni. Mindhárom helyszínen egyszerre lesz az indulás. Megrendezik a II. Botkóstolót Hódmezővásárhelyen. A Nordic Walking szerelmesei május 7-én a Tisza töltés Bodzási úti végétől indulhatnak a túrára.

sk