Daniel Keyes írta meg a szellemileg visszamaradott Charlie szívbemarkoló és gondolatébresztő történetét. Regényét számos filmes és egyéb feldolgozás követte. A Budapesti Operettszínház Charles Strouse musicaljét adaptálta a magyar színpadra, és vasárnap a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban is elhozta a társulat Charlie történetét.

Charlie egy pékségben dolgozik, és bár szellemileg egy kisiskolás gyerek szintjén van, mégis hatalmas szeretettel és életőrömmel fordul a világ felé. Egyetlen bánata, hogy nem okos, így lelkesen vállalja el, hogy részt vegyen egy orvos csoport kísérletében. Charlie intelligencia-hányadosa a kísérlet során többszörösére nő, nem csak a “normális” átlagemberek szintjét éri el, de túlszárnyalja azokét az orvosokét is, akik számára ő eddig csak egy kísérleti alany volt – csakúgy, mint barátja, a szintén kísérleti alany Algernon, az egér.

Előbb Algernon, majd Charlie is – a megnövekedett intelligenciaszint mellett – agresszívvá válik. Algernon meghal, de Charlie sorsa sem kevésbé szomorú: visszakerül eredeti állapotába, csak egy távoli, homályos emlék marad számára, hogy egykor ő is okos volt.

Az Operettszínházban Somogyi Szilárd rendezésében, Kerényi Miklós Máté, Szabó P. Szilveszter, Nádasi Veronika és Gömöri András Máté szereplésével elevenedett meg a történet.

ÉR.