A makói önkormányzat a magyar holokauszt emléknapja kapcsán számos programmal emlékezett meg a zsidó áldozatokról. Az egyhetes programsorozat zárásaként vasárnap este a Hagymaházban a Sabbathsong Klezmer Band adott koncertet. A 18 esztendeje működő csapat óriási sikert aratott.

– Több, mint klezmer, ez a szlogenünk – fogalmazott az együttes alapítója, Masa Tamás. A klezmer amúgy a közép-kelet európai zsidó hangszeres népzene, legalábbis így határózzák meg ezt a műfajt. A sabbathsongosok azonban inkább az énekes verziót részesítik előnyben. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy az instrumentális kibontakozást háttérbe szorítjuk, hiszen számos hangszeres szóló színesíti az előadásunkat – folytatta az alapító.

A csapat örömzenét játszik, hiszen nem ebből élnek, mindenkinek van civil foglalkozása, így a közös zenélés hozza őket össze. – Nem csupán klezmer, hanem számos egyéb stílus is szerepel a repertoárunkban – folytatta Masa Tamás, aki megjegyezte – ha már a Hagymaházban léptek fel vasárnap este – van egy darabuk, melyet Kabos Gyula inspirált, vagyis a Hagymát hagymával. Ebben a népszerű színész munkáját és kalandos életét dolgozzák fel.

##audio:2719##

A Sabbathsongot – mely 1998-ban Budapesten alakult – már a kezdetek óta egy makói származású zenész is erősíti. – Diplomám szerint brácsaművész vagyok, de az együttesben hegedűsként működök közre – tudtuk meg Bódi Mónikától. Masa Tamás hozzátette, hogy zenésztársa, aki négy gyermek édesanyja, nem csak a Sabbathsong, hanem a Budapesti Operaház és több zenekar zenésze is.

Munkatársunktól. K.