Hozzátette: ugyanez a minta nyerte el a legjobb bérfőzetett párlat díjat, ahogyan a legeredményesebb bérfőzető is Szabó Zoltán lett. A legjobb magánfőzött párlat Gyenesei István körtepálinkája lett, ahogyan ő érdemelte ki a legeredményesebb magánfőző elismerést is. A legeredményesebb bérfőzde a komorói Rak- Tár-Tár Bt. lett.

A Magánfőzők és Bérfőzetők Országos Párlatversenyre 332 minta érkezett be, amelyeket szakmai zsűri értékelt. A zsűri a párlatok négy tulajdonságát osztályozta: a tisztaság, az aroma/karakter, a szájérzet és az utóérzet/harmónia. Minden tulajdonságra 5-5 pontot adtak, 14 ponttól bronz, 16-17 pontért ezüst, 18 ponttól pedig aranyérem járt. A pontozás eredményeképpen a verseny során 19 aranyérmet, 56 ezüstérmet és 105 bronzérmet osztottak ki a bírálók, és 10 champion is gazdára talált – mondta Varga-Bora Tímea.

Az újjászervezett Gyulai Pálinkafesztiválon idén csak a magán- és a bérfőzetők indulhattak a versenyen, a kereskedelmi főzdék nem. Ez alól egyetlen kategória volt kivétel.

A Békés Megyei Önkormányzat a második évben kereste a megye pálinkáját. A győztes főzde egy éven keresztül viselheti az üvegein a Békés megye pálinkája címet a kereskedelmi forgalomban, az önkormányzat pedig egy éven keresztül ettől a főzdétől vásárol protokoll célokra pálinkát.

A felhívásra három főzde, a sarkadi Éden-tó Szeszfőzde Bt., a békéscsabai Kisrét Manufaktúra Kft. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra összesen 14 mintát küldött be – mondta el Sztahovics Zsuzsa, a megyei önkormányzat kommunikációs referense az MTI-nek.

A győztes az Árpád Pálinkákat gyártó Kisrét Manufaktúra Kft. lepotica szilvapálinkája lett, amelyre az ítészek a maximális 20 pontot adták.

Forrás: mti.hu
Fotó: divany.hu