Szijjártó találkozott a kenyai külügyminiszterrel, az ipari miniszterrel és Nairobi kormányzójával. Nairobiban megállapodtak egy ötpontos együttműködési, fejlesztési tervben, így sor kerülhet arra, hogy magyar vízgazdálkodási és víztisztító rendszerek kerülhessenek a kenyai piacra, a termelékenység növelése érdekében pedig, magyar mezőgazdasági technológiát vesznek igénybe, amelyhez az Eximbank 70 millió dollár hitelkeretet nyitott meg.

Júniusban az EU gazdasági együttműködési megállapodást fog aláírni a Kelet-Afrikai közösséggel. Magyarországnak az az érdeke, hogy ezt a megállapodást még az idén ratifikálják, mert minél kevesebb kereskedelmi akadály van, Magyarország annál jobb külgazdasági tevékenységet tud folytatni a régióban – emelte ki Szijjártó Péter miniszter.


Kenya magyar vállalatokat enged be dinamikusan bővülő piacára. Négy gazdasági területen így a magyar vállalatok tömegközlekedési eszközök gyártása tekintetében számíthatnak piaci lehetőségre, továbbá magyar vízgazdálkodási és víztisztító rendszerek kerülnek a kenyai piacra és a termelékenység növelése érdekében magyar mezőgazdasági technológiát vesznek igénybe, valamint az egészségügyben kórházi eszközöket szállítanak – számolt be Szijjártó Péter, hozzátéve: az idén magyar-török orvosi misszió érkezik Kenyába, ahol a gyerekhalálozás csökkentéséért dolgoznak majd.

Eszerint szorosabbra fűzik a külügyi, külpolitikai konzultációkat, ehhez aláírták a szükséges megállapodást. Szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy az idén aláírják a két ország közötti gazdasági együttműködési megállapodást, továbbá ötven ösztöndíjas helyet biztosítanak kenyai hallgatóknak a magyar egyetemeken, ők szeptembertől megkezdik tanulmányaikat Magyarországon. Ezzel Kína és India után Magyarország adja a harmadik legtöbb ösztöndíjas lehetőséget kenyai diákoknak – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Megállapodtak abban is, hogy Kenya külkereskedelem fejlesztési stratégiájában Magyarországra regionális központként tekint a közép-európai és nyugat-balkáni kereskedelmében, ezért jó esély van arra, hogy a következő kenyai nagykövetség Budapesten nyíljon meg, ezáltal a kenyai termékek nagy része Magyarországon keresztül tud eljutni Európába – tett hozzá.

Az Eximbank 70 millió dollár hitelkeretet nyitott annak érdekében, hogy a magyar vállalatok sikeresen jelen legyenek a kenyai piacon.

Szijjáró Péter elmondta, hogy amennyiben a kelet-afrikai térségben nem sikerül visszaszorítani az al-Shabaabiszlamista terrorszervezetet, emberek százezrei lesznek kénytelenek elhagyni otthonaikat, ez pedig újabb Európára háruló bevándorlási hullámot vetíthet előre. Ezért Magyarország azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió maradjon jelen Szomáliában a képzési missziójával.

A találkozón tárgyaltak az Európai Unió és Afrika együttműködéséről is – mondta Szijjártó Péter. Kiemelte: Kenya az afrikai közösség vezető országa, júniusban az EU gazdasági együttműködési megállapodást fog aláírni a Kelet-Afrikai közösséggel. Magyarországnak az az érdeke, hogy ezt a megállapodást még az idén ratifikálják, mert minél kevesebb kereskedelmi akadály van, Magyarország annál jobb külgazdasági tevékenységet tud folytatni a régióban.

Szijjártó Pétert hivatalos útjára elkísérte 15 magyar üzletember is, akik magyar-kenyai üzleti fórumon vesznek részt.

Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium