A hidegháború – Egy megosztott világ rövid története című vándorkiállítás eredeti fényképek és kordokumentumok segítségével mutatja be az 1945 és 1991 közötti időszakot. Meghívó egy időutazásra – egy olyan konfliktus valóságába, amely emberek millióinak életét befolyásolta a II. világháború után majdnem fél évszázadon keresztül, és napjainkra is kihatással van.

A Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a Lengyel Nemzet Sérelmére Elkövetett Bűntettek Felkutatására Létrehozott Bizottság és a Közoktatási Hivatal készítette, és főleg egyetemek kiállító tereibe helyezik el, most azonban a vásárhelyi Emlékpontban is helyet kapott.

Almási István polgármester szerint nem is kerülhetett volna jobb helyre: tökéletesen beleillik a kiállítás tematikájába, koncepciójába, még akkor is, ha a tárlat mintegy 50 tablóján 300 fotóján a világtörténelem eseményei kaptak főszerepet. Magyar vonatkozások is vannak: Mindszenty József és Rákosi Mátyás is megjelenik a tablókon. De ott vannak a lengyel események, arcok, a történelem nagy alakjai, például II. János Pál pápa, aki a kettéosztott világ két oldal között hídként, összekötő kapocsként szolgált.  A polgármester köszöntő beszédében még kiemelte, hogy Lengyelország és Magyarország történelme folyamatosan összefonódott a múltban, és a jó kapcsolatra ma is törekednek.

Roman Kowalsi, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete volt a tárlat egyik megnyitója (dr. Miklós Péter intézményvezető mellett), aki a kiállítás szimbolikus jellegét emelte ki. A tárlat leporellószerűen elterülő tablói úgy törnek meg egy-egy nagyméretű fotót, ahogy a világ is megosztott volt egykoron. A mai kor emberének feladata, felelőssége, hogy a hibák ne ismétlődhessenek meg.

##audio:2700##

ÉR.