A Vidékfejlesztési Program (VP) meghirdetési időszakának közepén járunk, az elmúlt hónapokban már több pályázatot meghirdettek, és még most tavasszal várható, hogy – az önkormányzatokat érintve –meg fog jelenni a Külterületi utak karbantartása című felhívás is. Ennek apropóján invitálták Sóshalomra Csongrád megye településvezetőit, önkormányzati képviselőit.

Benkő Zsolt tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy a pályázatban melyek a legfontosabb kritériumok, amelyeknek meg kell majd felelni, hogy mire lehet majd konkrétan pályázni, és mekkora összegben. Valamint két cég csatlakozott ehhez a szakmai fórumhoz, akik prezentáció formájában, és gépbemutatóval egészítették ki a programot: Kötés Tamás (Umwelt Kft.) és Ozgyin Balázs (Traktor Trade Kft.). A bemutatón olyan gépeket állítottak ki, amelyek alkalmasak a külterületi utak és árkok karbantartására.

„Az idén a tavaszi-nyári-őszi időszakban – úgy gondolom, hogy – legalább 25-30 felhívás fog megjelenni, amelyek nem csak az önkormányzatokat, hanem a mezőgazdasági termelőket, őstermelőket, családi gazdálkodókat, állattartókat érintik” – mondta el portálunknak Benkő Zsolt, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Csongrád megyei területi felelős. Majd így folytatta: „Nagyon fontos pályázati kiírás lesz a borászok illetve erdőgazdálkodók részére, és emellett kiemelt célja a VP-nak a vízgazdálkodási rendszer fejlesztése.”

Valamint azt tette hozzá a politikus, fontos számára, hogy az érintettek időben legyenek tájékoztatva az aktuális lehetőségekről, így a jövőben is várható szakmai napok szervezése.

 

 

G.