Hetek óta feszült a helyzet a “kispénzűek plázájának” is nevezett szegedi Cserepes sori piac kereskedői között.

A januárban kinevezett új igazgató beiktatásakor még azt ígérte, minden marad a régiben – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Néhány kereskedők azonban március közepén értesítést kapott arról, hogy  minimum 30 százalékos bérleti díj emelés lesz április elsejétől. Az árusok szerint ezt nem tudják kitermelni.

Akinek eddig 3-400 forintot kellett fizetni egy asztalért, attól most 800 forintot kérnének.

Az egyik eladó elmondta, naponta durván 1500 forintot fizetett a kipakolásért, mostantól 3-4- ezer forintra emelkedne ez az összeg, ami szerinte kifizethetetlen. Egy másik bérlőnek havi 220 ezer forintba került a pavilon és a kirakodás díja, neki áprilistól 330 ezer forintot kellene fizetnie több társával együtt.

A vásárlók sem úszták meg

Az eddig ingyenes wc-használat is 200 forintba kerülne mostantól.

A vásárlók eddig ingyen parkolhattak, de áprilistól szombatonként 200 forintot kellene fizetniük.

Rendőröket hívtak az elégedetlenkedő árusokra

A hó elején a piacigazgató kihívta a rendőröket, mert a kereskedők nem voltak hajlandók kifizetni az emelt díjat. Azóta áll a bál a Cserepes soron.

A piac ügyvezetője, Rácz Attila nem szólalt meg az ügyben, ügyvédje, Pintér Ferenc azt mondta: a bérlőknek jogszerű szerződésük van a pavilonokra, kinyithatnak eredeti szerződés szerint.

Minden más, ami elsejétől érvényes, arra már az új díjszabás szerint kell fizetniük. Ha nem ezt teszik, és mégis kipakolnak, szerződésszegést követnek el – jelentette ki az ügyvéd.

Öt napig nem nyitottak ki az árusok

A nyilatkozat után a piac ötnapos bojkottja következett, a kereskedők nem nyitottak ki.

Az árusok a többségi tulajdonos önkormányzattól várnák a megoldást.

A múlt héten a szegedi kereskedők jogi képviselője, Szabó Bálint a városháza előtt bejelentette: a tulajdonosi jogokat gyakorló pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság szerdára kitűzött ülését – ahol a piac sorsáról is tárgyaltak volna – elnapolják a városvezetők.

Szabó arról is beszélt, hogy a bérleti díjak megemelésére indokként azt hozta fel a piac ügyvezetője, hogy a kereskedőknek jogszabályi kötelezettségük, hogy belépjenek az áfa-körbe.

A városvezetés még „gondolkodik”

A kereskedők úgy döntöttek, hogy másnap kinyitnak, de a régi díjakat fizetik csak ki, banki átutalással. Ha teljesített az árus, ráutaló magatartással a másik fél elfogadja – mondta jogi képviselőjük.

A kereskedők be szerettek volna menni a szegedi városházára, az írásos megkeresés is megtörtént, de tájékoztatást akkor nem kaptak a városvezetésről.

A szegedi városvezetés azt üzente, álláspontjuk kialakítása még folyamatban van.

Forrás: hirado.hu