Az első utunk Sástóra vezetett, ami Magyarország legmagasabban fekvő tava, 507 méteren helyezkedik el. Az ott található Kilátó is nagyon megmozgatta a fantáziánkat, páni félelemmel szorongattuk a kilátó rácsait, és nagyjából a feléig fel is merészkedtünk. Derűs időben egyébként a Budai hegységig is el lehet látni innen.

Ezek után indultunk egy meghódítani a csúcsot. A Kékestetőre felvezető szerpentinek sokszor félelmetesek, ám nagyon izgalmasak voltak. A leereszkedő ködben szinte csak a félpályát elválasztó vonalat láttuk. Eszméletlen érzés volt 1014 méteren lenni, még a levegő is másmilyen ott, mint azt Alföldön.

Ha arra jár, semmiképp se hagyja ki Sástó-Mátránál található szórakozási lehetőségeket. Lehet bobozni, kisvasutazni, lengő hídon átmászni, és vízi akadálypályán is át lehet verekedni magunkat, természetesen mindet kipróbáltuk.

Ha esetleg ez sem lenne elég, és vágyik egy kis történelemre, innen nem messze található a Siroki vár. Rövid történet: a Mátra keleti részén található egy magányos vulkáni hegycsúcs, a 296 m magas Várhegy tör az égbolt felé, rajta Sirok várának falaival. A siroki vár legrégibb története és nyoma még az avarok idejére nyúlhat vissza, akik (egyes feltételezések szerint) a védelemre oly kitűnően alkalmas Várhegyet, megerősítették, és állandó állomáshelyet telepítettek ide. Uralmuk után a VIII. század idején a benyomuló szláv törzsek szállták meg, és saját céljaiknak megfelelően átépítették.

Mindent összevetve rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak, és ígérhetjük: folytatjuk!

További képek a galériában:

sk