Az apátfalvi önkormányzat még tavaly pályázott a szociális agrárgazdalkodási földprogram és kertkultúra keretében a kisállattartás támogatására. – A helyi roma nemzetiségi önkormányzattal közösen vettük részt ebben a programban és sikerrel jártunk, mivel novemberben megítélték nekünk a 800 ezer forintnyi támogatást – nyilatkozta Szekeres Ferenc polgármester. A pénzből 1500 darab, háromhetes csirkét, valamint összesen 1860 kilónyi takarmányt vásároltak.

Olyan roma és nem roma hátrányos helyzetű családok kaphatják meg a jószágokat, akik vállalják, hogy rendesen felnevelik és szaporítják is őket. Összesen 55-en adták be a kérelmüket. A polgármesteri hivatal szociális bizottsága, valamint a roma nemzetiségi önkormányzat közösen bírálta el, melyik lesz az a harminc szerencsés, aki megkapja a csirkéket és a takarmányt. Az osztás kedden kezdődött, a hivatal udvarában várták az első családokat, akik ötven baromfit és 62 kiló eleséget vihettek haza.

Abonyi-Tóth Anasztázia is részesült a támogatásból. – Már terveztük, hogy veszünk csirkéket, de nem ennyit, mert erre nem volt pénzünk, így nagyon örölünk annak, hogy megkaptuk ezt a 25 fehér és 25 barna tollú apróságot – tudtuk meg az édesanyától. A családtól nem áll messze az állattartás, hiszen van két, mázsa körüli disznójuk, valamint néhány nyúluk és pár öreg csirkéjük, amikhez most jól fog jönni a fiatal generáció.

Beke Andrásné is a hivatal udvarán segédkezett. – Én nem kapok, de mind a három gyerekem és családjaik, összesen kilenc unokám van, sikeresen indult a csirkenevelési és szaporítási programon – árulta el a nagymama. Bekes Andrásné igazi profiként forgolódott a pelyhes apróságokkal teli ládák körül, elmondta: a fehérek sokkal gyorsabban nőnek, nagyobb súlyuk is lesz, a barnák viszont a továbbtartásra kiválóak.

Munkatársunktól. K.