„Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye.” – vallja József Attila. Ezen felül pedig szükséges, hogy vers „mondassék”. Ezt az elvet követték hétfőn, április 11-én, a Költészet Napján Algyőn is. Immár harmadik éve szervezi meg a Gyevi Art Kulturális Egyesület, Ménesi Lajosné vezetésével, valamint az Algyői Faluház és Könyvtár egész napos Versünnepüket (előtte is minden évben volt megemlékezés eme jeles napon, csak nem egész napig tartó).

Délelőtt a Szivárvány Óvoda kicsinyei szavalták csengő hangjukon a kedvenc versüket. Majd kora délután a Fehér Ignác Általános Iskola tanulói vették birtokba a könyvtár termét, hogy elkápráztassanak mindenkit a szebbnél szebb költeményekkel.

Illetve a felnőttek sem maradtak ki a sorból: késő délután az övék volt a terep. Minden egyes résztvevő egy-egy könyvet kapott ajándékba. a gyerekek olyannyira belelendültek a versmondásba, hogy miután mindenki elszavalta az általa választott verset, voltak, akiknek ez nem volt elég, és még szereplésre vágytak.

Bogi és Rami, az óvodás ikerlányok testvéreiket jöttek megnézni, de kedvet kaptak a szavaláshoz, mikrofon mögé álltak hát.

Az este folyamán pedig inkább az idősebb korosztálynak kedveztek. Publik Antal marosvásárhelyi előadóművész szavalta – többek között – József Attila, Márai Sándor, Karinthy Frigyes verseit. Közreműködőként pedig unokája, Vas Ildikó lépett fel énekes produkciójával. Valamint megzenésített verseket adott elő az algyői Búzavirág Asszonykórus.

ÉR.