Milton Diehl tolmács segítségével tárta a közönség elé az élményeit. 1962-63 között szolgált Dél-Koreában, tíz évvel a koreai háború után, a feladata pedig kommunikációs kábelfektetés volt az ottani amerikai kommunikációs hadtest és hadosztályok között. Mindez koreai és amerikai katonák közreműködésével történt, és remek munkakapcsolat alakult ki közöttük.

Korea a háború idején nagyon szegény ország volt, gazdaságilag és egészségügyileg is. Manapság azonban a tizenharmadik legnagyobb gazdasággá nőtte ki magát, amely köszönhető a katonaság, a nép, és a kormány összefogásának. Milton Diehl 1994-ben tért oda újra vissza, és csak ámult a fejlesztéseken.

Jelenleg nyugdíjasként Floridában él az USA-ban, a háború után tanárként dolgozott, és elmondása szerint a legkedvesebb hobbija Hódmezővásárhelyre eljönni, most van itt 21. alkalommal. „Sokan kérdezik tőlem, hogy miért járok ide vissza, hát az emberek miatt. Rengeteg barátom, és tanítványom van itt, miattuk szeretek ide jönni.”- mondta Milton.

A vásárhelyi iskolákban angol anyanyelvi tanárként segíti az idegen nyelvet tanulók és tanítók munkáját, amikor a városban tartózkodik.

sk