A Vásárhelyi utcai evangélikus templom felújításakor, vagyis tíz esztendeje járt utoljára evangélikus püspök Makón. A déli egyházkerület vezetője, Gáncs Péter vasárnap ellátogatott a Maros-parti városba és igét hirdetett a gyülekezet előtt. – Örömmel értesültem arról, hogy a pici közösség kezd megerősödni, s ez elsősorban a két éve idekerült lelkésznek, Szlaukó Orsolyának köszönhető – nyilatkozta az istentisztelet előtt a püspök. A legutóbbi népszámláláskor kétszázan vallották magukat a városban evangélikusnak, s közülük mintegy huszonöten járnak rendszeresen templomba.

– Húsvét utáni első vasárnap a megerősítés ünnepe, ezért bízom abban, hogy itt, Makón is ez fog történi, vagyis magára talál újból a gyülekezet, hiszen győztes Úrnak nem lehet vesztes serege – emelte ki Gáncs Péter. A püspök az igehirdetés során elmondta: már látja azokat a jeleket, melyből arra lehet következtetni, hogy életben marad a helyi gyülekezet. Megemlítette azt többek között, hogy hamarosan egy ifjú tagot keresztelnek meg, valamint már hittanosa is van a kis közösségnek.

Az istentiszteleten Farkas Éva Erzsébet is felszólalt. A polgármester rövid beszédében kitért arra, hogy 2017 az egyházak éve lesz, s még szorosabbá kívánják fűzni a négy nagy felekezet, valamint az önkormányzat jó viszonyát. – Most éppen a gyülekezetünk építésénél tartunk – vette át a szót Szlaukó Orsolya lelkész. Az evangélikusok a Draskóczy családnak köszönhetően még az 1900-as évek elején jelentek meg nagyobb számban Makón. A gyülekezet úgy az 1950-es évekig élte a virágkorát, s azóta hanyatlásnak indult. Most azonban látszik, hogy újból erőre kap.

A széthulláshoz nagyban hozzájárult az, hogy sokáig nem volt lelkésze a városnak, ez azonban már a múltté, mivel 2014 óta a fiatal Szlaukó Orsolya teljesít itt szolgálatot. A lelkész együtt dolgozik az önkormányzattal, vagyis számos városi rendezvény aktív részese. Emellett a fiataloknak koncerteket, fesztiválokat, az idősebbeknek pedig előadásokat kíván a közeljövőben szervezni, de kisebb sportrendezvények megvalósítása sem áll távol Szlaukó Orsolyától.

Munkatársunktól. K.