“Az elmúlt időszakban több olyan állat születéséről is beszámoltunk, amelyek különlegességük okán nagy figyelmet kaptak az országos médiában is. Ami közös bennük, hogy valamennyien a Vadaspark dél-amerikai bemutatójának a lakói, azon részlegünknek, amely még ma is igazi szegedi sajátosságnak számít a hazai állatkerti világban. Az állatkerti újszülöttek sorában most a láma következik, amely faj ugyan nem számít olyan zoológiai különlegességnek, mint pl. a sörényes farkas, de a tapasztalataink szerint a népszerűsége vetekszik velük. Ráadásul, a nyakigláb, hófehér kisláma a születése óta látható, szembe a félénk sörényes farkas kölykökkel, akikkel egyelőre még csak nagy szerencsével lehet csak találkozni (bár bízunk benne, a szép idő beköszöntével egyre sűrűbben…)

A Szegedi Vadasparkban valamennyi dél-amerikai teveféle megtekinthető, a veszélyeztetett és félénk vikunya, a termetes guanakó, valamint a két háziállat, a szelíd alpaka és a „köpős” láma. Az idézőjel azért indokolt, mert nem csak a láma védekezik jól irányzott köpésekkel, de róla terjedt el leginkább köztudatban, hogy sűrűn használja ezt a fegyvert. Való igaz, ha egy láma láthatóan ideges, hátracsapja a füleit és kissé megemeli a száját, érdemes visszavonulni. A lámát kb. 5-6 ezer éve háziasították a guanakóból a mai Peru területén. Ő lett a prekolumbiánus Amerika egyetlen teherhordó háziállata, amelynek emellett húsát fogyasztották, a szőrét nyírták és a trágyáját is felhasználták. Bár a spanyol hódítást követően létszáma lecsökkent, a faj végül fennmaradt, sőt, ma egyre népszerűbb háziállat Amerikán kívül is, így hazánkban is.

A szegedi kiscsikó február 19-én született, és a gondos nevelésnek hála szépen cseperedik. A születése után egyből megvizsgáltuk, így azt is hamar megtudtuk, hogy egy hímmel gyarapodott a csapat. Miután a lámák egy hímből és annak nőstényeiből álló csapatokban élnek, a kislámának, ahogy felnő, a családi viszály elkerülése céljából majd új helyet kell találnunk, de a nyár folyamán még biztos látható lesz a Szegedi Vadaspark dél-amerikai körútja mentén” – írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a Szegedi Vadaspark.

Forrás: szegedma.hu