Minden településnek, még a kis községek számára is fontos, hogy minél többen keressék fel, illetve töltsenek el itt néhány napot. Az idegenforgalmi szezon szép lassan beindul, ezért minden önkormányzat azon fáradozik, hogy valami újdonsággal rukkoljon elő, ami vonza a turistákat. Apátfalván azt találták ki, hogy fellendítik a kajakos túrázást. A folyó, a Maros adott, melynek szépen rendbe tették a községhez tartozó partszakaszát.

– Tizenkét darab 4 személyes kenunk van, melyekkel vízi kirándulásokat szervezünk – tudtuk meg Szekeres Ferenc polgármestertől. Minimum 20 fős csoportokat várnak elsősorban ezekre a túrákra. A vízi alkalmatosságokat az önkormányzat szállítja el egészen Nagylakig, ahonnan a csapat visszaevezhet Apátfalváig. A bérlés és a szállítás költsége jelképes, ezer forintot kérnek egy főre.

Arra is lehetőség van, amíg a társaság evez, addig néhányan közülük a községben lévő Szigetházban maradnak, ahol bográcsban vagy a kemencében elkészíthetik az evezősök ebédét. A szépen felújított épületben aludni is lehet, valamint akár egy szép régi mesterséget, a korongozást is kipróbálhatnak az érdeklődők.

Apátfalva többek között híres festett népi bútorzatairól, melyet az úgynevezett Langó-házban megnézhető. Ezen kívül számos épületen még látható a fából faragott oromzat. Ezekről Márton Gábor fotókat is készített, melyek a Szigetházban ki is állítottak. Érdekes program lehet az is, hogy az utcákon sétálva a turisták megkereshetik a fényképeken látott házakat.

Munkatársunktól. K.