Varga József Dömötör díjas táncművész, Nívó díjas táncpedagógus alapításával egy olyan műhely jöhetett létre, ahol az óvodástól az iskolásig minden gyermek megszeretheti a mozgást, a táncot. A céljuk nem az, hogy mindenkiből balettművészt neveljenek, hanem hogy tartást, kiállítást adjanak nekik, emellett a táncon keresztül kultúra fogyasztó, színházba járó, művészetszerető fiatal felnőtteket neveljenek ki.

Persze, a tehetségek felkutatása, kinevelése is alapvető jellemzője az iskolának, a sikerek nem is maradtak el. Több tanulójuk felvételt nyert az MTF balettművész szakára, táncos szakirányú középiskolákba, illetve országos és területi versenyeken is rendre hozzák el az érmes helyezéseket.

A három központban (Makó, Szeged, Hódmezővásárhely) összesen 180 kisdiákot oktatnak a kiváló táncpedagógusok, Varga József mellett két kollégája, Szalai Alexa Rita és László Lívia, a Szegedi Nemzeti Színház táncművészei. Emellett rendszeresen hívják meg vendégoktatóként a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Kortárs Balett művészeit.

Míg az óvodások oktatásánál elsősorban a testtudat és alapvető mozgásformák elsajátítása a cél, addig a nagyobbaknál már a klasszikus balett mélységeibe is elviszik a diákokat, és sokan közülük saját maguk is létrehoznak önálló produkciókat, amelyben mindent a gyermek dönt el (zene, koreográfia, fellépő ruha), a pedagógus csak a finomhangolást végzi.

A balett népszerűsége növekszik, ezt tapasztalta Varga József, különösen kislányok körében, de folyamatosan azon dolgoznak, hogy a fiúk számára is vonzóvá tegyék ezt a táncot. Addig is az ott tanuló, dolgozó diákokkal szemben a büszkeség és az odafigyelés az elsődleges attitűd, amely a műsor során végig sugárzott riportalanyukból.

ÉR.