– A makói labdarúgás felé a nagy adósságunkat szeretnénk azzal megoldani, hogy az Erdei Ferenc téri pályán egy európai színvonalú sportkomplexumot létesítünk – mondta a helyszínen kedden tartott sajtótájékoztatóján Czirbus Gábor. Az alpolgármester kiemelte: a jelenlegi létesítmények ráfértek már a bontásra, hiszen az 1940-es években épültek, s rég eljárt fölöttük az idő. A dózerok már dolgoznak a területen, s várhatóan egy hét múlva be is fejezik a bontást, illetve a romeltakarítást. Április elején pedig már el is indulhat az új épületek alapjainak a kiásása.

Az önkormányzat és a Marosmenti Utánpótlás FC (MUFC) még 2015 árprilisában pályázatot nyújtott be a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ) a sportkomplexum megvalósítására. – A beruházás két ütemben zajlik, s az első esetében nyert is a pályázatunk – folytatta Czirbus Gábor. Elsőként nyár végére elkészülnek az öltözők, illetve a kiszolgálóegységek. Ennek az összköltsége 151 millió forint, melynek 70 százalékát az MLSZ biztosítja a befolyt társasági adókból. A hiányzó 30 százalékot pedig a makói önkormányzat teszi hozzá.

A második ütemre pedig a belső munkálatok maradnak. Ennek a pontos költsége még nem ismert, de a finanszírozásra az önkormányat a MUFC-cal közösen ugyancsak pályázni kíván az MLSZ-nél. – Ezt április végéig be kell nyújtanunk, s bízunk benne, hogy ezzel is sikeresek leszünk – tette hozzá az alpolgármester. Amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor 2017 elején át is tudják adni a teljes komplexumot.

Az új épület több mint ezer négyzetméter alapterületű lesz. Nyolc játékos és három edzői, illetve bírói öltözőt foglal magába. Emellett kialakítanak még benne szertárakat, orvosi, valamint klubszobát és kiszolgáló helyiségeket is. A tetejére pedig egy 400 férőhelyes fedett lelátót építenek. A kivitelezési munkák ideje alatt a pálya folyamatosan nyitva áll a sportolók előtt. Az öltözést, tisztálkodást a focisták a szomszédos kisebb épületekben, illetve kihelyezett mobil egységekben oldhatják meg.

Munkatársunktól. K.