Rendes képviselő-testületi ülést tartottak kedden Apátfalván. Ezen többek között a község egyik legnagyobb kulturális rendezvényének, a Szent Anna Napok idei programtervezetét is megtárgyalták a jelenlévők. A július 22-től 24-ig tartó esemény teljes költsége várhatóan bruttó 2 millió 530 ezer forint, melyhez az önkormányzat 800 ezer forinttal járul hozzá.

A Szent Anna Napok keretében szervezik meg a 16. Marosmenti Nemzetiségi Kulturális Találkozót, a 21. Lovasnapot, valamint a falunapot és a búcsút is. Többek között fellépnek hagyományőrzők, énekesek, zenészek, de lesznek kiállítások, különféle lovasbemutatók és versenyek, valamint utcabál is.

– Amennyiben nem alkottunk volna egy új rendeletet, akkor továbbra is teljes tűzgyújtási tilalom lenne életben Apátfalván – mondta Szekeres Ferenc polgármester. A könnyítésnek köszönhetően április elsejétől munkanapokon reggel nyolc és este hat óra között – szélcsendes időben – lehet avart és kerti hulladékot égetni a község belterületén. A rendelet azt is meghatározza, hogy egy-egy alkalommal maximum 4 óra hosszan lehet folyamatosan égetni. Vasárnap és ünnepnapokon azonban ez a tevékenység továbbra is tiltott.

– A fentieken kívül még a képviselők meghallgatták és elfogadták a szociális alapszolgáltató központ vezetőjének beszámolóját – folytatta a község vezetője. Emellett arról is határozott a grémium, hogy az idén április 20-án és 21-én lehet az óvodába beiratni azokat gyermekeket, akik 2013. július elseje és 2014. június 30-a között születtek.

Munkatársunktól. K.