A valóságos helyzetre épülő, zászlóalj szintű CRC (Crowd Riot Control – tömegkezelési feladatok) gyakorlatot kéthetes tervezési folyamat előzte meg. A „Thunder Road” elnevezésű gyakorlatsorozat célja, hogy a Keleti Nemzetközi Harccsoport (MNBG-E – Multinational Battle Group East) előretolt vezetési pontjának (Forward Command Post) alárendeltségébe tartozó századok – az amerikai, a lengyel, a magyar és a német alegységek – összehangolják a tömegkezelési módszereiket. A KFOR misszióban szolgálatot teljesítő katonák folyamatos cserélődése miatt a márciusi gyakorlat mind az amerikai, mind a magyar század első zászlóaljszintű közös kiképzése volt.

A gyakorlaton részt vevők láthatták a másik fél tömegkezelési eljárási módszereit, ami az együttműködés szempontjából nagyon fontos. A gyakorlatot követő értékelésen a századok parancsnokai és a gyakorlat vezetői azonnal kielemezték a felmerült problémákat, amelyekre azonnali intézkedéseket is készítettek.

„A gyakorlaton folyamatos járőrözési feladatok ellátása mellett vettünk részt a gyakorlaton, amelyek természetesen nehezítették a felkészülést. A század képzettségének köszönhetően sikerült a nemzetközi gyakorlatot jó szinten teljesítenünk.” – mondta T. Péter százados, a Delta század parancsnoka.

A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló magyar század a Keleti Nemzetközi Harccsoport részeként járőrözési, táborvédelmi és tömegkezelési feladatok ellátásában vesz részt.

Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy