A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek című régészeti előadássorozatán Dr. Pusztai Tamás tartott előadást. Dr. Nagy Imre múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket.

A most megismertetett miskolci kiállítás 2015-ben elnyerte az év kiállítása díjat, és a karosi honfoglalás kori temető leletanyagát mutatja be. Ez a temető Északkelet-Magyarországon található – tudhattuk meg.

„Az a sajátossága, hogy nem az egyik leggazdagabb, hanem a leggazdagabb honfoglalás kori temető leletanyagai kerültek elő Karoson” – szögezte le Dr. Pusztai Tamás előadása során. De azt is elmesélte, hogy több mint harminc évvel ezelőtt tárták fel ezeket a temetőket, és beutazták a leletanyagok az egész világot, így éppen idejét látták, hogy egy állandó kiállítást szervezzenek belőle, ez lett Miskolcon.

„Úgy mutatjuk be e temetők régészeti leletanyagát – eltérően a hasonló kori kiállításoktól, ahol a temetők legszebb, legcsillogóbb leleteit mutatják be –, hogy mi a temetők belső rendjéről igyekszünk beszélni, a leletanyagok belső kapcsolatairól – egy kutatólaboratóriumban, ahol valójában maga a látogató fedezi fel azokat az összefüggéseket, amit máshol direktbe kiírnak a falra” – magyarázta portálunknak az igazgató.

Így azt a módszertant viszik végig a látogatóval a miskolci Hermann Ottó Múzeumban, ahogyan a régész megtalálja, feltárja, darabokra szedi, és végül összerak egy világot belőle.

 

 

G.