A meteorológiai előrejelzés szerint a Tisza vízgyűjtő déli és keleti részére ma és holnap 4-5 mm csapadék várható. A Dél-Alföldön holnap reggelig 3 mm eső várható, majd jövő hét elejéig nem számíthatunk további csapadékra.

A vízállás ma reggel a Tiszán Csongrádnál 275 cm, Mindszentnél 325 cm, Szegednél 309 cm, a Hármas-Körösön Szarvasnál 265 cm, a Maroson Makónál -12 cm, apadó volt. A csapadék előrejelzés alapján az ATIVIZIG kezelésében lévő Tisza, Hármas-Körös és Maros szakaszokon a jövő hét elejéig marad az apadó trend.

Belvízvédekezés

Az igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 32 üzemel: 31 szivattyútelep I. fokú, 1 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk a tegnapi napon (03.22.) mintegy 850 ezer m3 vizet emeltek át a befogadókba.

Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 12.700 hektár, ebből 5.600 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 9.600 hektár.

Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán uszadék- és lefolyást gátló anyagok kiszedését végzik a vízügy munkatársai.

Jelenleg –a beérkezett információk alapján – az igazgatóság működési területén egyetlen településen sincs belvízvédelmi készültség érvényben.

 

Forrás: Dr. Kozák Péter