Két sikeres februári bemutatót tudhat maga mögött a Szegedi Nemzeti Színház: Caragiale Az elveszett levél című darabja osztatlan sikert aratott a felnőttek, az Árgyélus királyfi pedig elsősorban a gyerekek körében. Gyüdi Sándor főigazgató úgy fogalmazott, a kicsik visítozó örömmel fogadták az ősbemutatót. A március sem múlt el eseménytelenül a teátrum háza táján, Gidró Katalin kiemelkedő színészi tevékenysége elismeréséért Jászai Mari-díjat vehetett át a nemzeti ünnepen.

Az április két új bemutatót tartogat a színház szerelmeseinek: április 8-án Verdi Trubadúrját, április 15-én pedig Moliére Tartuffe-jét tűzik műsorra. Toronykőy Attila, A trubadúr rendezője a keddi sajtótájékoztatón azt mondta, nagyon örül, amiért a színház nemcsak vígoperai vonalban gondolkodik, hanem valódi Verdit állít színpadra. Pál Tamással, a darab karmesterével kapcsolatban megjegyezte, mivel nem először dirigált Verdi-művet, így a zenei játéka már a “vérében van”. Az alkotók csapatként formálják a klasszikus, egyébként saját korában játszódó, ám színpadi trükkökkel mégis 2016-os előadássá varázsolt operát. “Attól lesz mai, hogy belenyúltunk a mélyére” – mondta. A történet dráma vonalát erősíti, gazdagítja az alapkoncepció megértését, hogy az ismétlő énekes részeket megtartják a szegedi előadásban – tette hozzá a karmester. Mint megtudtuk, ezeket a betéteket gyakran kihagyják a bemutatókból, pedig az énekesek itt csillogtathatják meg igazán tehetségüket, fantáziájukat.

Kónya Krisztina azt mondta, Leonora szerepe az ismétlő énekeknek köszönhetően egészen traviatai magasságokba emelkedik, ezáltal tudja megmutatni magát, hangi képességeit igazán. Szerepén egyébként Nadia Cerchez-el osztozik, aki a tavalyi évadban lady Macbeth szerepében mutatkozott be a szegedi közönség előtt. Tóbisz Titusz Manrico-t játssza, László Boldizsár váltótársaként. A színész három éve debütált Kassán, csak később fedezték fel énekesi képességeit; a szegedi meghallgatásra is László Boldizsár ajánlására érkezett.

A világirodalom egyik leghíresebb drámáját, a középiskolások kötelező irodalom listáján is megtalálható Tartuffe című komédiát állítja színpadra a Szegeden egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fiatal rendező, Hollós Gábor. Elmondta, mivel nem egy ismeretlen darabról van szó, szinte mindenkinek van véleménye, tapasztalata róla. Ezért azon lesznek, új megközelítésben mutassák be a képmutatásról szóló művet. Hollós Gábor annyit elárult, az áprilisi előadásban a “hinni akarás” jelenségére fektetik a hangsúlyt. Szabó Gabi azt üzente a középiskolásoknak, mindenképpen nézzék meg a komédiát, mert ez a feldolgozás pontosan nekik szól. Pálfi Zoltán még “hámozgatja” a szélsőséges Orgon szerepét, Pataki Ferenc pedig örül, hogy a darab többről szól, mint álszentségről és elfojtásról. Szerinte inkább a pofátlanságról és a gátlástalanságról szól Hollós Tartuffe-je, amiben nem mellesleg a zenekar is plusz szereplőként működik.

Április 3-án kerül sor a IX. Nemzetközi Simándy József Énekverseny gálahangversenyére. Gyüdi Sándor emlékeztetett, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara két nemzetközi versenyt szervez a fiatal tehetségeknek, az egyik ezek közül a Simándyról elnevezett verseny. A Kossuth-díjas énekes számos szállal kötődik Szegedhez, itt énekelte első szólista főszerepét is. Az egyetem az énekversennyel ápolja az emlékét, illetve alakult egy alapítvány is, ami fővárosi és vidéki tenoristákat díjazza. A díjazottak közül sok sikeres operaénekes került ki, többen a szegedi színházban kezdték meg pályájukat. A főigazgató emellett örömmel jelentette be, hogy április 5-én a fővárosi Primavera Fesztiválon Győr és Kolozsvár mellett, visszatérő vendégként Szeged is bemutatkozik. A fesztiválra az utóbbi évek egyik legsikeresebb operaprodukcióját, az Armel operafesztiválon díjat nyert Varázsfuvolát viszik el, ami októberben két bemutató erejéig Londonba is látható lesz.

A szegedi színház ad otthont április 10-én a XXVI. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztiválnak is. Orbán Hédi, a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója elmondta, idén 40 együttes érkezik, az ország minden szegletéből. A fesztivál eredeti küldetése az volt, hogy a megye és a régió táncosainak bemutatkozási lehetőséget teremtsen, az elmúlt 26 évben azonban országos rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény. Sőt, a határon túlról is érkeznek vendégek a fesztiválra, akik mind azért versenyeznek, hogy produkciójukkal felléphessenek a Szegedi Nemzeti Színházban.

Forrás: szegedma.hu