Egy tiszteletbeli makairól, Móra Ferencről tartottak konferenciát kedden a makói József Attila Múzeumban. Elsőként a Bartók iskola negyedik osztályosai adtak el egy rövid részletet az író egyik legismertebb ijfúsági regényéből, a Kincskereső kisködmönből. – Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a pedagógusokat is meghívták erre a rendezvényre, hiszen elsősorban ők hozzák el a diákokat az interaktív kiállításra, így sokkal részletesebben tudják a gyerekeknek elmondani, mit is láthatnak itt – tudtuk meg Nadobán Zsuzsannától, a jelenetet bemutató tanulók tanárnőjétől.

Miért is lett Móra Ferenc tiszteletbeli makai? – Több szállal is kötődik a városhoz az ismert író, múzeumigazgató – nyilatkozta Kürti Béla, a szegedi Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott régésze. Mikor a környéken folytatott ásatásokat Móra, akkor dr. Diósszilágyi Sámuel főorvos házában lakott. Itt állította össze a Georgikon című regényét is. Kürti Béla 1972-ben került a szegedi múzeumba, s hosszú ideig dolgozott az intézmény egykori igazgatójának, Mórának a régészeti anyagából.

Érdekesség, hogy Móra a régészeti munkáit fényképekkel is dokumentálta. – El kezdtem gyűjteni még 1979-től ezeket a fotókat, összesen 237 ilyen felvételt ismerünk, ezekből egy kis ízelítőt mutattam be a keddi konferencián – folytatta Kürti Béla. A nyugalmazott régész hamarosan egy kiadványt jelentett meg Móra képeiből. Nem csupán az írói, hanem a társasági ember oldalát is bemutatta az egykori múzeumigazgatónak. Móra ugyanis sok egyesület, szervezet tagja volt, számos esetben kérték fel különböző kiállítások megnyitására.

A konferencián Rostás Mónika, a szegedi múzeum munkatársa, a Móra mesebirodalom kiállítás koordinátora kifejtette, hogy igazi csapatmunkában készült ez az interaktív bemutató. – A találkozó legfontosabb feladata az volt, hogy a makói, illetve a környékbéli iskolák tanárai kedvet kapjanak ahhoz, hogy elhozzák a diákjaikat a Maros-parti város múzeumába – emelte ki a koordinátor. A rendezvényen ebből vette ki a részét még Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája, Kapus Béláné, a kiskunfélegyházi Móra Társaság elnöke, Kovács-Krassói Anikó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum irodalomtörténésze, valamint Kiss Ágnes, a kiállítás vizuális tervezője.

Munkatársunktól. K.