Kamerák kereszttüzében kedden két munkagép érkezett a makói ipari parkban álló és nemrég elkészült inkubátorhoz, hogy bontani kezdjenek. Az ok, hogy az ingataln tulajdonosi köre mind a mai napig nem fizette ki az építőket. – Azért jöttünk ide, mert szeretnénk a jogos tulajdonunkat képező térköveket és egyéb építési anyagokat elszállítani, s amit pedig beépítettek, azt pedig elbontani – nyilatkozta dr. Szabó Bálint jogász, a makói, hódmezővásárhelyi és szegedi károsult alvállalkozók jogi képviselője. Emellett a jogász arra is felhívta a figyelmet, hogy feltételezhetően egy ingatlan-panama kezd kibontakozni, ahol egy befektetői kör pár százezer forintért megvásárolt Makón 200, Szegeden pedig 150 milliós uniós forrásból megépített ingatlanokat, s ezeket a többszöröséért kívánja majd értékesíteni.

– Feljelentésünkre csalás, költségvetési csalás és sikkasztás gyanúja miatt már el is indult a nyomozás, emellett levélben felhívtuk a térség országgyűlési képviselőjének, Lázár Jánosnak a figyelmét arra, hogy bizonyos kedvezményezetti kör visszaélhet és csalásokat is elkövethet az uniós pénzek felhasználása kapcsán – folytatta a jogi képviselő. Szabó Bálint hozzátette: azt kérik Lázár János minisztertől, hogy a Miniszterelnökség mint irányító hatóság szabálytalansági eljárást folytasson le az ügyben, s ha úgy állapítja meg, hogy szükség van rá, akkor helyezze közösségi tulajdonba a makói inkubátorházat.

A makói beruházás során 15 vállakozónak – négy makóinak, három hódmezővásárhelyinek és nyolc szegedinek – összesen 70 millióval tartozik a tulajdonosi kör. – A keddi akciónk lényege, hogy az egyik megbízomnak, aki ezt számlákkal is tudja bizonyítani, 10 millió forint értékű térköveit rakták le az igantlanon, most ezeket szeretnénk felszedni és elszállítani – tudtuk meg dr. Szabó Bálinttól. Már hónapok óta tárgyalnak a beruházóval, de eddig semmi eredményt nem értek el, ezért választották ezt a megoldást. Emiatt érkezett kedden az ipari parkban álló inkubátorházhoz a két markoló.

– Mivel a beruházás kapcsán bűncselekmény gyanúja merült fel, másrészt pedig ilyen jellegű megmozdulások kapcsán is lehetnek különféle incidensek, ezért értesítettem a makói rendőrkapitányt arról, mire is készülünk – emelte ki a jogász. Emiatt rendőrök is érkeztek a helyszínre. – Sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem kívánunk és nem is fogunk végrehajtani, amennyiben jogszerűen nem tudunk hozzájutni a jogos tulajdonunkhoz, akkor ismét a hatóságokhoz fordulunk – mondta végül dr. Szabó Bálint. Mivel az inkubátorházban nem tartózkodott senki, s az épület zárt udvarban volt, így nem tudtak bemenni a munkagépek, ezért távoztak az ipari parkból. Természetesen a rendőröknek sem kellett beavatkozniuk.

Munkatársunktól. K.