Az előadás a Vásárhelyi Esték programsorozat részeként zajlott. Horváth Istvánné Hegyi Éva, több mint harminc évet tanított a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. Gyermekkora óta írt verseket, majd novellákat már inkább később, és a hétfői estén tartott előadását is egy saját költeménnyel kezdte, a Fohász cíművel, amelyet kórusmű formájában is meghallgathatták az érdeklődők.

Témájául a passiót és a húsvétot választotta, így a húsvét titkáról egyedi módon számolt be az előadó. Az imént említett versben a Nagy Péntekről, a szenvedés körülményeiről mesélt, míg egy másik versben, a Húsvéti látomásban, amely az előadást zárta, a föltámadt Krisztus alakja jelenítődött meg, ahogyan áll a hegyoldalban, ragyogóan. A két vers formája hasonló, és ezzel így keretet is adott Horváth Istvánné Hegyi Éva előadásának.

Amely keret közt a torinói lepelről is szó esett, ugyanis Éva néni megfogalmazásában: „Én nem láttam még ennél szebb Krisztus arcot, amely ezen található”.

Az est további részében Benczúr Gyula, Krisztus az Olajfák hegyén című festményének műelemzését tartották, ezzel is segítve a közelgő ünnepre hangolódást.

 

 

G.