A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban hétfőn két alkalommal is megtekinthető volt az előadás. Tartottak egyet délután, amelyet elsősorban gyerekeknek szerveztek, így nem csak a zenetörténet ikonikus alakjai jelentek meg, hanem bizony hangos ováció is betöltötte a színháztermet.

„Lebontották a gyerekek a házat, és nagyon nagy őrjöngés volt. Együtt énekeltünk, táncoltunk, és hatalmas buli volt. Általános iskolások voltak elsősorban, és ott azonnal, gátlások nélkül működik a bulizás” – fogalmazott portálunk kérdésére a koradélutáni előadásról Bordás József dobművész, zenetanár, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja, a Házhoz megy a Zenede művészeti vezetője.

Majd az esti órákban már a felnőtteknek, de inkább azoknak szervezték meg, akik régebb óta gyermekek. Az előadás már egy jól bejáratott, hiszen két éve járják vele az országot. Közreműködő művészek: Abebe Dániel BEBE (ének), Bordás József (dob), Balogh Roland (gitár), Balogh Zoltán (zongora), Varga Angéla és Fonyo Sebastian (táncművészek).

A könnyűzene kialakulását és fejlődését 1910-től 2015-ig ismerhették meg az érdeklődők úgy, hogy egy-egy korszak, egy-egy emblematikus előadóján és alkotásán keresztül mutatták be a műfajokat. A ráhangolódást egy kivetítőn váltogatott képek segítették, valamint táncprodukciók színesítették az átélést. „Nagyon fontos, hogy mindig a gyökereket mutatjuk meg, és utána az ehhez tartozó magyar vonatkozásokat” – határozta meg az előadás struktúráját Bordás József.

„Ennek talán több tétje van, mint egy saját zenekaros koncertnek, ugyanis itt az a cél, hogy a gyerekek tudják meg azt, hogy miről beszélünk. Ez egyfajta kultúrmisszió nekünk, hogy rakjuk rendbe a dolgokat, és ismerjék meg ezeket az előadókat. Nagyon édesek voltak, például a mai csapat koradélután, a Józsi mondta a műfajokat és ők meg mondták utána, úgyhogy édes pofák voltak” – mesélte csillogó szemmel BEBE tudósítónknak.

 

 

G.