Azt szokták mondani, mindent meg lehet szokni, egyedül a fájdalmat nem.  Pedig a krónikus fájdalom nem múlik el egykönnyen. A statisztikák szerint minden tizedik ember szenved valamilyen krónikus fájdalomtól. Ennek általában idegsérülés az oka, és a test bármely részén jelentkezhet. A heveny fájdalommal ellentétben nem csökkenthető egyszerű fájdalomcsillapítóval, csak speciális módszerekkel. Ezek kezelésére jöttek létre a fájdalom ambulanciák, fájdalom klinikák, ahol különféle módokon igyekeznek segíteni a betegeken. Esetükben a legfontosabb a személyre szabott gyógyítás. Ezeken a klinikákon a pácienseket holisztikusan kezelik, vagyis nem csak a testet, de a lelket is, gyakran pszichológusok, pszichiáterek segítségével, hisz a lelkiállapot is befolyásolja, mennyire érezzük erősnek a fájdalmat. A fájdalom ambulanciákon a betegek aktívan részt vesznek a saját kezelésükben.

Az orvosok mellett foglalkoznak a betegekkel fizikoterapeuták, akik például masszázzsal, hidroterápiával, elektroterápiával segítenek; komplementer medicinát alkalmazó gyógyítók, akik többek között akupunktúrával igyekeznek csillapítani a fájdalmat. De a fájdalomcsillapításban természetesen gyógyszereket is használnak, nem csak tabletta, de injekció vagy akár implantátum formában is. Amennyiben semmi nem használ, végső esetben műtéti megoldást is lehet alkalmazni. A módszerek között pedig megtaláljuk még a mozgásterápiákat, meditációt, jógát is.

A fájdalomambulancián a pszichés támogatás rendkívül fontos. Az érzelmek ugyanis erősen befolyásolják a fájdalom érzetet. Sőt, előfordulhat az is, hogy maga a krónikus fájdalom valamilyen érzelmi trauma hatására jelentkezik. Nagyon fontos a beteg – sőt, a családtagok hozzáállása is. Tapasztalat, hogy ha valaki hosszú hónapokon át próbálja csillapítani a fájdalmát, és semmi nem használ, az elveszíti a bizalmát, és emiatt alapból rossz lesz a hozzáállása, nem hiszi el, hogy meggyógyulhat. Ez nehezíti az orvosok munkáját. Szintén tovább tarthat a gyógyulás, ha a családtagok elbagatellizálják a problémát. A fájdalom ugyanis reális, létező dolog, nem lehet félvállról venni, foglalkozni kell vele, tehát a beteg környezetétől is nagyobb empátia szükséges.

A fájdalomambulanciák általában egyetemi központokban működnek, indokolt esetben a háziorvosok, szakorvosok tudnak beutalót adni.

Kiskata