Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező történelmi sétára invitálta vasárnap az érdeklődőket a Szirbik Miklós Egyesület Makó belvárosában. – Olyan helyeket, szobrokat, épületeket kerestünk fel, melyek valamilyen szempontból köthetőek ehhez a fontos eseményhez – nyilatkozta Forgó Géza. Az egyesület elnöke kiemelte: minden helyszínen egy helytörténész mondta el fontos tudnivalókat.

Az ötlet onnan jött, hogy a nemrég alakult szervezet is meg akart emlékezni a forradalomról és a szabadságharcról, de úgy, hogy a helyi történéseket kiemelve. Miért éppen március 20-át választották a séta időpontjául? Ugyanis egyes források szerint ekkor érkezett meg a budapesti forradalom híre Makóra. – Ez nem teljesen igaz, de az biztos, hogy ekkor ült össze a vármegye bizotmánya és tárgyalni kezdtek, mi legyen a teendő, ezért maradtunk végül is ennél a napnál – folytatta Forgó Géza.

A séta első állomása a Hajnal utcában volt, ahol a legenda szerint Makóra érve megszállt Kossuth Lajos az akkori alispán, Sánta Sándor házában. Ez valójában nem állja meg a helyét, de erre Gilicze János nyugalmazott levéltáros is kitért a rövid ismertetőjében. A Kossuth-szobornál Marosvári Attila történész elemezte az államférfi életét és munkásságát, valamint Juhász Gyulának a szoborról írt versét Tóth Tibor színművész adta elő.

A főtéren Návay Tamás és Dobsa Lajos szobránál álltak meg. A főispánról Gilicze János, a politikusról, drámaíróról pedig Forgó Géza beszélt. Innen a Petőfi-park felé vették az útjukat. Petőfi Sándor nem járt a városban, de az egyesület tagjai úgy gondolták, hogy a forradalom egyik legismertebb alakjának helyi emlékét érdemes felkeresni. A hagyományteremtő makói sétát a Hollósy Kornélia utca sarkán lévő kis kápolnánál fejezték be, ahol Zeitler Ádám történész szakos egyetemi hallgató mesélt Róka Józsefről és Horváth Mihályról a társaságnak.

Munkatársunktól. K.