Az egyik legnépszerűbb elfoglaltsága a gyerekeknek a lógó lábú papírkakas készítés volt. De, hogy az mi is, arról Hegedűs Anitát, a Móra Ferenc Múzeum PR-munkatársát kellett megkérdeznünk: „A lógó lábú kakas egy papírból készült figura, akit le lehet ültetni az asztal vagy a polc szélére, és a lábaival kalimpál jobbra-balra” – ismerhettük meg a világ egy újabb szegmensét.

Akinek nem volt elég a jóból, az a kézműves asztaloknál készíthetett még pillangós gyűrűt, kupaknyomdát és nemezcsibét is a múzeumpedagógusok és szülők segítségével.

Azonban az igazán szívolvasztó az állatsimogató volt, ahol egy kecske és egy bárány állta derekasan a szeretetáradatot. A dolgok gyermeki nem túlbonyolításából egyszerűen csak Barika és Kiskecske neveket szereztek a szombat délelőtt keresztségében.

Ezeken túl lehetőség nyílt megismerni a hagyományos tojásfestés metódusát is, ahol nem spóroltak a szülők és gyerekek a festékkel, és sorra írókázták egyedivé az amúgy sok megkülönböztető jelleggel nem bíró tojásokat.

Ha valaki már elunta az egyhelyben babrálást, alkotgatást, annak a táncház kínálkozott mint alternatíva, hogy megmozgassa magát, és betekintést kapjon a népi játékokba.

„Minden hónap harmadik szombatján tartjuk a játszóházakat, ahol mindig egy témát ölelünk körbe. Igazándiból az a célunk ezekkel a játszóházakkal, hogy lehetőséget adjunk a szülőknek arra, hogy a szombati ebéd előtt tartalmasan töltsenek el néhány órát a múzeumban, majd kicsit elfáradva el lehessen fogyasztani otthon az ebédet” – foglalta össze Hegedűs Anita.

Majd azt is hozzátette, az sem elhanyagolható szempont, hogy kicsik és nagyok együtt, játékosan fedezhessék fel a Kultúrpalota kiállításait, megismerjék a legfontosabb ünnepeinket, néphagyományainkat.

 

 

G.