Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője tartott lakossági fórumot péntek este az apátfalvi faluházban. Az elmúlt másfél esztendőben közel 600 millió forintnyi támogatás érkezett a községbe. – A polgármestert, Szekeres Ferencet, mikor arra kértem, írjon egy listát, mit kellene 2019-ig megvalósítani Apátfalván, egy kész lajstromot kaptam tőle – mondta mosolyogva a miniszter. Ezek közül az egyik legnagyobb volumenű a 550 millió forintos sportcsarnok megépítése, a beruházás már el is kezdődött.

A politikus csak röviden beszélt, mert inkább arra volt kíváncsi, mi foglalkoztatja a helyieket, mik a problémáik. Sok kérdést tettek fel Lázár Jánosnak, aki meg is válaszolta valamennyit. Szilágyi Ferenc azt tudakolta, mikor szűnik meg a hatalmas kamionforgalom a községben. Bába Józsefné azt kérte, ne engedjék be az országba a migránsokat, illetve állítsák vissza a halálbüntetést. Antal József a három hektár alatti állami földek megvásárlása után érdeklődött, de az is felmerült, mi a miniszter véleménye a március 15-ei budapesti pedagógustüntetésről.

– Arra számítottam, hogy az autópálya megépítésével megoldódik a kamionprobléma, de nem így történt, ennek fő oka, hogy Románia nem schengeni ország, ezért bizonyos szállítmányokat ellenőrizni kell, ami csak a régi nagylaki határnál lehetséges, ezért a sztrádáról újból a régi 43-asra terelik őket – kezdte a válaszadást Lázár János. Ezért újból több tonnás járművek lepték el Apátfalvát és Magyarcsanádot. A gondra megoldást jelent az elkerülő út megépítése, amire a pénz már meg is van. Legkésőbb 2018-ra el is készül.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne telepítsenek le hazánkban illegális bevándorlókat – nyugtatta meg az aggódó hölgyet a politikus. A halálbüntetés kapcsán pedig elmondta, hogy ennek helye és visszatartó ereje lenne, de az uniós jogszabályok nem engedik. A tanárok demonstrációját politikai rendezvénynek titulálta, s hozzátette, az iskola a gyermeknek esély, hogy szorgalommal kiemelkedjen a nehéz körülmények közül, a tanárnak pedig munkahely. – Az elmúlt időszakban 50 százalékkal emeltük a bérüket, szinte nincs is más olyan szektor, melynél ugyanez történt volna – tette hozzá Lázár János. A 3 hektárnál kisebb területű állami földek megvásárlása kapcsán pedig kifejtette: egyelőre ezek esetében még nem lehetséges a kedvezményes hitel igénybevétele, de a kormány már tárgyal róla.

Munkatársunktól. K.