MENYUKE, azaz a Megváltozott Munkaképességűek és Nyugdíjasok Makói Közhasznú Egyesülete. A szervezet, amely 10 évvel ezelőtt, 2006 tavaszán jött létre. A tagok korábban a Rokkantnyugdíjasok Országos Egyesületéhez tartoztak, ám akkor úgy érezték, hogy szeretnék önállóan folytatni, klub életet és egyesületi, civil életet élve.

Fontos része volt a szervezet munkájának, hogy lépéseket tegyenek a rokkantak munkába állását illetően, ám ez akkor sem volt könnyű dolog és ma sem az. Szekeres Mihályné elnökasszony próbált lépéseket tenni, néhány dolgot sikerült megvalósítania, de minden célt nem lehetett elérni.

Ezért a csapat más utakon indult el. Úgy döntöttek, hogy propagálni fogják a mozgásdús életmódot. Szabadidő sport napokat szerveztek, ott voltak a szépkorúak sportfesztiváljain és igyekeztek az időseket is kimozdítani a négy fal közül, színt csempészve ezzel az életükbe.

A MENYUKE a hagyományőrzést és a kultúrát is fontos küldetésének tartja, tudtuk meg az egyesület elnökétől. Több fesztiválon és vetélkedőn is részt vettek, igyekeztek hiteles segítőket is találni és minél jobban elmélyülni a makói, Makó környéki népszokásokban, hagyományokban.

Végezetül, de nem utolsó sorban pedig a tagok kreatív munkát is végeznek, ezekből a művekből nyílt pénteken kiállítás a József Attila Városi Könyvtárban, immáron harmadik éve. Díszes tárgyak, gyöngycsodák, néhány húsvéti dísz sorakozott a vitrinekben, nem beszélve a csoport utazásain és közös élményein készült fotókról, az elnyert oklevelekről.

A kiállítást Szikszai Zsuzsanna, a könyvtár és múzeum igazgatója nyitotta meg, aki méltatta az egyesület eddigi munkáját, azt, hogy közösen mennyi szép és jó dolgot vittek véghez az elmúlt 10 évben. Hozzátette reméli, hogy az egyesület tagjai ezt a jó szokásukat még hosszú időn keresztül megtartják.

szcs