A nagylaki emlékparkban hétfőn tisztelegtek a helyiek és vendégeik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. – Még akkor is meg kell ismertetnünk a mai generációval Petőfiék szellemiségét, ha nekünk nincs iskolánk és máshonnan kell felkérnünk a diákokat, hogy ünnepi műsorral készüljenek – monndta Gyarmati András. A polgármester kifejtette: egy évtizede mindig a környező települések oktatási intézményeiből jön a segítség, így már ez is megfogalmazza a szabadságharc egyik legfontosabb lényegét, az összefogást.

Hétfőn a csanádpalotai Dér István Általános Iskola tanárai és tanulói érkeztek Nagylakra, hogy egy rövid jelenettel, illetve versekkel, prózával mutassák be a forradalom és szabadságharc összesűrített történetét. A makói József Attila Gimnázium diákja, Inokai Máté pedig ünnepi beszédet mondott. A fiatalember kitért arra, mit is jelentenek a nemzeti lobogónk színei: a piros az erőt, a fehér a hűséget, a zöld pedig a reményt jelképezi. Ez a három szükséges ahhoz, hogy tényleg magyarnak érezze magát az, aki ezt a zászlót, ezt a hazát tartja a magáénak.

Gyarmati András településvezető évről-évre egy-egy üzenetet fogalmaz meg a rövid köszöntőjében. – Most az mondtam a hallgatóságomnak, hogy csak összefogással tudjuk Nagylak sorsát jobbá tenni, ehhez nem csupán a lakosság, hanem Lázár János segítségét is kértem – nyilatkozta a polgármester. A miniszter most vett részt másodszor a nagylaki március 15-ei megemlékezésen.

Az emlékművet Lázár János is megkoszorúzta. A tisztelet virágjainak elhelyezésén túl mécsest is gyújtott a politikus. Ugyanis a településen ez már hagyománynak számít, hogy ezekkel a kis gyertyákkal, illetve a parkban leszúrt fáklyákkal is megemlékeznek a magyar forradalom és szabadságharc hős áldozatairól.

Munkatársunktól. K.