A lengyel Mindszent: Kacwin 3

 

A Mecénások a Kultúráért Egyesület és Mindszent Város Önkormányzata indul a Nemzetközi Visegrádi Alapnál kiírt pályázaton, melynek révén többek közt egy nyár végi rendezvényt, egy alkotópályázatot, illetve egy turisztikai kiadványt és honlapot kíván létrehozni. Mondhatni, egy véletlen folytán, a pályázat benyújtásához keresett lengyel partnert az önkormányzat, amikor a kutatás során Szentmindszent nevével találkoztak. Szentmindszent (helyi nevén: Kacwin) egyébként szintén a Mindenszentek tiszteletére emelt templomáról kapta nevét, mint Mindszent is. Mára sajnos már magyarul nem beszélnek a helyiek, a trianoni békeszerződésig Szepes vármegyéhez tartoztak, majd Csehszlovákia része is volt egy ideig, mára pedig lengyel település.

A rátalálást gyors cselekvés követte. A szegvári származású, ám ma már Lodzban élő Gluszczakné Szűcs Ilona segítségével megtörtént az első telefonálás, levélváltás, majd találkozás is. Zsótér Károly polgármester, Bagitáné Szécsényi Mária alpolgármester, a Mindszenti Napokért Egyesület elnöke és Szécsényi Józsefné, a Mecénások a Kultúráért Egyesület elnöke kereste fel a lengyel határhoz közel fekvő 9 faluból álló Lapsze Nizne Önkormányzatát, melynek része Szentmindszent is.

Végtelenül kedves és baráti fogadtatásban részesültek az önkormányzati vezetők részéről. Jakub Jamroz polgármester és az önkormányzat vezetői, illetve a helyi iskola igazgatója fogadták őket, akik egyértelműen biztosították a küldöttséget arról, hogy bármely kezdeményezésben szívesen partnerek lesznek. Így feltehetőleg – többek közt – a mátramindszenti, XV. Mindszenti Napok alkalmával már újabb ország, újabb település is lesz a meghívottak sorában.

Forrás és fotók: Juhász Éva