Vasárnap este Hódmezővásárhelyen a Tarjáni Olvasókörben megtartották a hagyományos megemlékezést az 1848-49-es hősökre. Az ünnepi köszöntőt Lázár János, Országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta el.

’48 nagysága pont az, hogy mindenki benne volt. A vásárhelyi puszta legszegényebb napszámosától kezdve azok is, akik jó módúak voltak. Épp ezért nagyon fontosnak tartom, hogy ez egy népünnep maradjon. Fejet hajtunk a hősök előtt, mégis együtt ünnepeljük ’48 nagyságát. Közben pedig arra gondolunk, hogy vajon ennyi idő után van-e aktualitása, volt-e értelme, mi végre cselekedték amit cselekedtek. Manapság vitáink vannak arról, hogy milyen kötelezettségeket vállaljunk, akkor pedig 20 éves gyerekek egy – akkor sem biztos, hogy megbízható – politikus szavára képesek voltak az életüket áldozni. Most senki nem kéri a magyaroktól, hogy áldozzák az életüket, és mégis mekkora a bizonytalanság.” – hangzott Lázár János ünnepi köszöntőjében.

A politikus hozzátette, hogy egy országban mindig vannak aktuális kérdések, és ezt csak közös beszéddel, beszélgetéssel, összejövetellel, egymás véleményének a meghallgatásával lehet közös nevezőre vinni.

A megnyitó után a vendégek egy közös vacsorán vettek részt, és jót beszélgetve mulatták át az éjszakát.

Sz.Viktor