Ünnepi műsorral egybekötött istentiszteleten emlékeztek meg vasárnap az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról a makói újvárosi reformátusok. A Vásárhelyi utcai nagy gyülekezeti teremben tartott eseményen a Szikszai György Református Általános Iskola diákjai énekeltek, illetve korabeli újságokból, levelekből olvastak fel részleteket.

– Mint egyházi oktatási intézményként különösen fontos, hogy a nemzeti ünnepeinkről, így március 15-ről is megemlékezzünk – mondta Kotormán István. A lelkész-igazgató kiemelte: a mai ifjúság számára meg kell mutatni, mit kíván a magyar nemzet, illetve mit kíván a Mindenható Isten az igazi magyar emberektől. Az 1848-as ifjak példáját kell követni, hiszen ők mindent elkövettek annak érdekében, hogy újból szabad legyen a haza.

– Az intézményünkben én vezettem az énekkart és a tagjaival katona-, illetve lovasdalokat adtunk elő az ünnepségen – vette át a szót Zsiga Etelka tanárnő. Az igen népszerű Gábor Áron rézágyúja és az A jó lovas katonának című énekek mellett egy kevésbé  ismert, de annál szebb dalt, mely a szabadságról szól, is felcsendült a gyülekezeti teremben.

A műsor irodalmi részét Lakatos-Tóth Anna állította össze. A tanárnőtől megtudtuk: 1848-49-es kortársak írásaiból válogattak össze egy csokorra valót, melyet a nyolcadikosok olvastak fel. Petőfi Sándor naplójából és Táncsics Mihály leveleiből idéztek, de egy korabeli újság 1848. március 15-ei budapesti eseményeiről szóló tudósításából is szemezgettek a gyerekek. A produkciót Ady Endre és Juhász Gyula versei színesítették.

Munkatársunktól. K.