Móra mesebirodalma várja péntektől egészen május 31-ig az érdeklődőket a makói József Attila Múzeumban. A Szegedről érkező vándorkiállítás a népszerű Kincskereső Kisködmön írójának, Móra Ferencnek az életét, munkásságát mutatja be interaktív formában. Itt most abszolút nem állja meg a helyét az a szokásos múzeumi mondás, miszerint mindent a szemnek és semmit a kéznek. Ugyanis mindent meg lehet fogni, játszani lehet vele, bele lehet ülni a mesehallgató fotelbe, ki lehet próbálni, milyen volt egykoron egy falusi osztályterem.

A Bartók iskola 4.z osztálya – Nadobán Zsuzsanna tanárnő segítségével – egy rövid jelenetet adott elő a Kisködmönből. Azt a részletet, mikor a kis Bicebóca először érkezik meg a falusi iskolába, s a gyerekek eleinte kinevetik, de végül megszeretik és ennivalót hoznak neki. Hadobás Rómeó Gábor alakította a főszereplőt. – Az órákon sokat foglalkoztunk a Kisködmönnel, de én emellett a Cinege cipőjét is olvastam Móra Ferenctől – mondta Rómeó. A 10 esztendős fiúnak a kiállításon legjobban az író kis házikója tetszett.

Móra Ferencnek már gyermekként óriási volt a képzelőereje, s már ekkor eldöntötte, felnőttként buborékfújóként fog dolgozni. Ezért a múzeumba érkező diákok egy-egy buborékfújót kaptak. Az író dédunokája, Vészits Andrea is eljött a megnyitóra. – Dédapám írásain nőttem fel, tőle tanultam azt a nyelvezetet, amin most már én is írok, az első regényemben is neki állítottam emléket – nyilatkozta az író, forgatókönyvíró, dramaturg. Ezen kívül filmet és bábjátékot is készített a neves felmenőről.

Vészits Andrea szülei Szegeden születtek, dédapja pedig sok időtt töltött makói barátja, Diósszilágyi Sámuel házában, így a dédunoka is szívesen és gyakran keresi fel Csongrád megye ezen részét. Móra Ferenc két regényhőse, Panka és Vadember kalauzolja körbe az érdeklődőket a kiállításon. – Panka valójában a nagymamám, Vadember pedig az édesapám, így külön nagyon jó érzés, mikor megnézem a kiállítást – tette hozzá Vészits Andrea. Mikor a dédunoka még kislány volt, az első két mese, amit megismert dédapjától, az a Csalavér és a Didergő király volt.

Munkatársunktól. K.