Kokárdás, fekete színű zakók a székek háttámláján, amit fekete kötényes lányok tettek oda egyenként – ilyen meghatóan emlékeztek meg többek között pénteken Maroslelén az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban a hazáért életüket áldozó magyar honvédekről. A helyi általános iskola ötödikeseinek köszönhető ez az igazán egyedi március 15-ei műsor, melyet Vinczéné Faragó Anikó és Szalai Zita tanárnők tanítottak be nekik.

– Megpróbáltuk felidézni az akkori legfontosabb eseményeket, melyekhez nem csupán nép-, hanem modern zenéket is válogattunk – nyilatkozta az angolt tanító Szalai Zita. Az ötödikesek mellett Vincze Vivien is közreműködött a produkcióban. Siska Anita pedig a toborzós dobszólót tanította be. A tanulók nem csupán énekeltek, táncoltak, hanem a nézőknek leginkább a lelkére ható rövidke jeleneteket is felvillantottak. Ilyen volt a már említett fekete zakós mellett az is, hogy nemzeti színű gyertyával vonultak fel a diákok.

– Már hetekkel korábban elkezdtük a próbákat, hogy minden tökéletes legyen péntekre – árulta el az egyik fellépő, Molnár Rebeka. A 11 esztendős kislány szerint azért annyira nem volt nehéz a darab, pedig hosszú szövegeket, verseket, dalokat és különféle tánclépéseket is el kellett sajátítaniuk. A műsorban szereplő gyerekek a koruknál fogva a tanmenetben még nem jutottak el az 1848-as eseményekhez, így a koreográfia mellett a történelem ezen időszakát is nagy vonalakban meg kellett ismerniük.

Miután a faluházban befejeződött az ünnepi műsor, mind a nézők, mind a fellépők átsétáltak a polgármesteri hivatalhoz. Ugyanis az intézmény falán van egy emléktábla, melyet még 1949-ben, az 1849-es szabadságharc 100. évfordulóján avattak fel. Itt koszorúzással folytatódott a maroslelei megemlékezés.

Munkatársunktól. K.