A vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola és az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola és Gimnázium öt éve ápol partnerkapcsolatot egymással. Egy közös pályázat keretében rendezik meg minden évben az interkulturális fesztivált, aminek felváltva Vásárhely és Arad ad otthont.

Seres Imre, a Németh László igazgatóhelyettese elmondta, ennek során a kulturális különbségeket, de mégis az összetartozást hangsúlyozzák. A programot idén a március 15-i megemlékezéssel is összekötötték. A vásárhelyiek ünnepi műsorral kedveskedtek az aradiaknak, akik pedig néptáncot, énekeket és modern táncokat adtak elő a helyieknek.

A megjelenteket Cseri Tamás köszöntötte. Elmondta, Vásárhely két évtizede ápol testvérkapcsolatot a román településsel. – Az ilyen jellegű események tudják legjobban bizonyítani, mit jelent ez – fejtette ki a települési képviselő. Hozzátette, külön öröm számára, hogy az ő körzetében, a Hódtóban egy ilyen iskola működik, amely fontosnak tartja a határon túliakkal az együttműködést.

Az aradi fiatalokat Szabó László, az iskola magyar tagozatának tagozatfelelőse is elkísérte. Portálunknak elmondta, ilyenkor egy kis tapasztalatcsere is zajlik a két intézmény között. A diákok közül többen már jártak Vásárhelyen, és mindig szívesen érkeznek a városba.

Rajzpályázatot is hirdettek a tanulóknak, amivel a vásárhelyi Tóth Sándorra emlékeznek. A versenyt Hétköznapi hősök címmel szervezték, ennek eredményhirdetésére is sor került a délutánon.

A vendégek péntek délután indulnak vissza Aradra.

Megyeri József