A meteorológiai előrejelzés szerint a Tisza vízgyűjtőjére a jövő hét közepéig napi 1 mm körüli csapadék eshet, a területi átlag csak kedden érheti el az 5 mm körüli értéket. A hőmérsékletek napközben a 10-12 oC körül alakulnak, éjszakai fagyokra nem kell számítani.

A vízállás ma reggel a Tiszán Csongrádnál 601 cm, apadó, Mindszentnél 625 cm szintén apadó, Szegednél 552 cm, apadó, a Hármas-Körösön Szarvasnál 589 cm, áradó, a Maroson Makónál 75 cm, apadó volt. A Hármas-Körösön, Szarvasnál az I. fokú árvízvédelmi készültségi szint (600 cm) alatt van a vízállás, az apadás tegnap előtt megállt, most gyenge áradás tapasztalható. A Tisza apadása miatt itt a vártnál kisebb vízszintemelkedésre lehet számítani, így a készültségi szint meghaladása a hét végén nem valószínű.

A Maroson a hét végéig gyenge áradásra lehet számítani.

 

Belvízvédekezés

Az ATIVIZIG 8 belvízvédelmi szakaszából 5 szakaszon van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben.

Az igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 59 üzemel: 47 szivattyútelep I. fokú, 12 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (03.10.) 1,51 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.

Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 22.100 hektár, ebből 10.050 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 16.550 hektár.

Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán uszadék- és lefolyást gátló anyagok kiszedését végezik a vízügy munkatársai.

Az igazgatóság területén –a beérkezett információk alapján – I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Újszentiván településen.

 

Forrás: Dr. Kozák Péter