Csütörtökön négy megyében egy időben adták át a Bűnmegelőzési információs pontokat. Erre egy pályázat keretein belül nyílt lehetőség, a településeken egy-egy rendőrbábút helyeztek ki, a „kezében” különféle információs szóróanyagokkal.

„A szórólapokon olyan információk vannak, amelyek segítenek abban, hogy ne legyünk bűncselekmények áldozatai, de ha mégis így járunk, akkor mit kell tennünk. Mártély nem azért lett kijelölve a projektben, mert rossz a közbiztonság, hiszen a település kifejezetten jó ebből a szempontból. 2015-ben 19 bűncselekmény vált ismertté a faluban.” – mondta el dr. Harkai István, Hódmezővásárhely rendőrkapitánya.

Borsos József, a település polgármestere hozzátette, hogy mindezek ellenére mindig is fontosnak tekintették, hogy a helyi lakosok kellő információval legyenek ellátva és aktív kapcsolatot tartsanak a rendőrséggel és a polgárőrséggel is. A polgármester kiemelte, hogy Mártélyon különösen fontos ez a nyári időszakban, hiszen üdülőtelepülésről beszélhetünk és szeretnék javítani az érkező vendégek biztonságérzetet, a bűnözői céllal érkezőket pedig elriasztani.

Borsos elmondta azt is, hogy amellett, hogy a helyi körzeti megbízottal és a polgárőrséggel is aktív az önkormányzat kapcsolata, szerencsére az úgynevezett „szemmozgalom” is jó, a lakosok vigyáznak egymásra.

M. Toronykőy Márta r. alezredes a pályázat részleteiről is beszélt.

Elmondta, hogy a négy megye – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok – összesen mintegy 10 millió forintot nyert a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács pályázatán.

„Nem véletlen, hogy ezen területek összefogtak, hiszen hasonlóak az adottságok és felmerült problémák. Az összefogás gyökerei régre nyúlnak vissza, hiszen Csongrád megyében 19 évvel ezelőtt a tanyaprogrammal kezdődött az egész. 2 évvel ezelőtt Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye pályázatot nyújtott be a Dél-alföldi régió külterületeinek biztonságáért, most ezt terjesztettük ki a kisebb lakosságú településekre.” – tette hozzá M. Toronykőy Márta.

A projekt a rendőrbábú kihelyezésén túl több elemből áll. A tervek szerint lakossági fórumokat is rendeznek, a rendőrkollégák és az együttműködő partnerek részére pedig képzéseket tartanak. Rádiós interjúk és szpotok is hallhatóak lesznek majd, a megyében a Rádió 7-ben, de apróhirdetéseket is szeretnének eljutatni a lakossághoz. Mindezek mellett a már korábban is sikeres Hírmondót is több tízezer emberhez eljutatják.

A információs pontot és a szórólapokat Mártélyon a Községház utcai, Kis Boszorkány boltban helyezték el.

szcs