Igazgatók, szakemberek vették birtokba csütörtök délelőtt a nagylaki könyvtárat. Ugyanis az intézmény volt az egyik helyszíne az ország megyei könyvtárvezetőinek szervezett kétnapos konferenciának. – Olyanok találkoztak most itt Nagylakon, akik kistelepülési bibliotékák szolgáltatásaiban, ellátásában vesznek részt – nyilatkozta Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója. Az összejövetel legfontossabb célja a tapasztalatcsere volt. Vagyis az ország különböző helyeiről érkező könyvtárosok megtudhatták, hogyan is dolgoznak a kollégáik több 100 kilométerre távolabb.

A konferencián a jövőről is beszéltek. Így szóba került az is, miként lehet olvasóvá nevelni az embereket. Egy könyvtár is fel tudja venni a versenyt a mai modern kor vívmányaival. – Sokan azt gondolják, hogy leáldozóban vannak a bibliotékák, erről szó sincs, hiszen egyáltalán nem csökkent a látogatók száma az elmúlt esztendőkben, van egy olyan komoly réteg, aki igényli a kézzel fogható dokumentumokat, de emellett mi is folyamatosan fejlődünk, így tartva lépést a technológiával – tette hozzá a Csongrád megyei könyvtár vezetője.

– Nagyon ritka az olyan kistelepülés, mint a miénk, amely azzal dicsekedhet, hogy ilyen modern környezetben várja az olvasni vágyókat – vette át a szót Gyarmati András nagylaki polgármester. Az önkormányzatnak 2014-ben sikerült annyi pénzt összegyűjtenie, melyből kialakíthatták azt a közösségi teret, ami nem csupán a könyvtárnak, hanem az ifjúsági klubnak, a tornateremnek és a kiszolgáló helyiségeknek is otthont ad. A többfunkciós létesítmény egyre népszerűbb a lakosok körében.

Kovácsné Jani Gyöngyi nemrég irányítja a nagylaki könyvtárat. – Az állományunk 5500 kötetes, de a Csongrád megyei könyvellátási rendszernek köszönhetően folyamatosan érkeznek hozzánk azok a könyvek, melyeket a helyiek igényelnek – tudtuk meg a könyvtárostól. Jelenleg 89 regisztrált taguk van, melyből tizenöten kisgyermekek. Heti három alkalommal, kedden, pénteken és szombaton várják az olvasókat. A legerősebb nap a péntek, mert ekkor tart nyitva a szomszédos helyiségben az ifjúsági klub is. A nagylaki vendégség után a tanácskozás résztvevői buszra szálltak, s átmentek az algyői könyvtárba, ahol folytatódott a szakmai nap.

Munkatársunktól. K.