A meteorológiai előrejelzés szerint a Tisza vízgyűjtőjére ma és holnap is jelentős 7-10 mm körüli, a Felső-Tisza és a Körösök vízgyűjtőjére 20 mm csapadék hullhat. Szerdától csökkenhet a csapadék hajlam. A Dél-Alföldön holnapig 3-4 mm eső eshet, majd a hétvégéig nem várható újabb csapadék.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Tisza szakaszon a vízszint lassan emelkedik. A vízállás ma reggel a Tiszán Csongrádnál 625 cm, Mindszentnél 639 cm, Szegednél 557 cm volt. A Maroson Makónál 72 cm-t mértek. A Hármas-Körösön Szarvasnál I. fokú árvízvédelmi készültségi szint (600 cm) van érvényben. A vízállás várhatóan keddig marad a készültségi szint felett. Szarvasnál a ma reggeli vízállás 612 cm volt.

Az Alsó-Tisza tetőzés közeli állapotba van, holnap estig az áradás valószínűleg mindenhol megáll, Csongrádnál és Mindszentnél kevéssel az I. fokú árvízvédelmi készültségi szint (650 cm) alatti, Szegednél kevéssel az alsó rakpart szintje (580 cm) alatti vízállással.

Árvízvédekezés

A Hármas-Körös folyó ATIVIZIG kezelésében lévő hosszán, Öcsöd és a Hármas-Körös – Tisza torkolat közötti szakaszon, összesen 35,9 km-en van I. fokú árvízvédelmi készültség érvényben.

Belvízvédekezés

Az ATIVIZIG 8 belvízvédelmi szakaszából 5 szakaszon van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben.

Az igazgatóság teljes működési területén összesen 95 db szivattyútelep van, melyből jelenleg 58 üzemel: 46 szivattyútelep I. fokú, 12 szivattyútelep pedig II. fokú (24 órás üzem) készültség mellett. A szivattyúk az elmúlt napon (03.06.) 2,1 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.

Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága 21.800 hektár, ebből 11.050 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntés Csongrád megyében van, nagysága 16.200 hektár.

Az ATIVIZIG gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, valamint az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében több csatornán uszadék- és lefolyást gátló anyagok kiszedését végezik a szegedi vízügy munkatársai.

Az igazgatóság területén –a beérkezett információk alapján – I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Újszentiván településen.

Kádár Mihály

védelemvezető helyettes