11 éve működik már az Art. Pagony Művészettörténeti Önképzőkör és a kezdetektől fogva tartanak nyílt foglalkozásokat, amelyeket bemutatókkal is egybe kötnek.

A körben idősebb emberek dolgoznak, akik sorban haladnak a művészettörténeti korszakokban, tudtuk meg Cserjés Katalintól, a SZTE Magyar Irodalmi Tanszékének docensétől, a foglalkozás koordinátorától.

Az egyes előadásokra, művész ismertetésére, bemutatására maguk a tagok készülnek fel, komoly munkával, évente egyszer pedig, így március elején az elvégzett munkát együtt, egymásnak mutatják be.

11 év után a német reneszánsz világánál tart az izgalmas utazás, habár a reneszánsz már régóta téma az önképzőkör életében, hiszen korábban az itáliai reneszánsszal, valamint a németalföldivel is foglalkoztak behatóbban.

Hétfő délután az érdeklődök ellátogattak a Dunai iskola vadregényes tájaira, de a korszak nagyjai sem maradhatnak ki a körkép, úgy mint: Altdorfer, Grien, Cranach, Breu vagy éppen ifjabb Hans Holbein és Albrecht Dürer.

„Általában egy problémát helyezünk a középpontba az aktuális alkotónál, az előadásaink szerkezete ugyanakkor mégis különböző. Van, hogy a szerző pályáját mutatjuk de, de néha egy-egy képet. A rövid előadások során pedig bárkinek lehetősége van arra, hogy elmondja a véleményét az adott témában.” – mondta el Cserjés Katalin.

szcs