A pszichés gát és a rutintalanság okozta problémák leküzdése végett döntött úgy, hogy a Németh László Gimnázium vezetősége, hogy a szombati napot arra fordítják, hogy a tantestület tagjai gyakorolhassák életmentési tudásukat.

Prozlik András mentőtiszt vezetésével egy rövid elméleti bevezető után megkezdték a gyakorlati képzést. A stabil oldalfekvést, valamint az újraélesztést gyakoroltatták a jelenlévőkkel egymáson, illetve külön erre kifejlesztett babákon. Az oktatás során a laikusoknak kifejlesztett újraélesztési technikával ismerkedhettek meg a tanárok: kezdve az életjelek ellenőrzésével, a mellkaskompresszióval, illetve a lélegeztetéssel (30 nyomásra jut 2 befúvás).

– Ezt nem lehet elégszer gyakorolni, főleg, ha ritkán van ilyen helyzetben az ember. A laikus újraélesztésnek a jelentősége az utóbbi időben nagyon megnőtt, ugyanis ha valaki időben elkezdi (és nem vesztegetnek el értékes perceket arra, hogy megvárják, míg a mentő megérkezik), sokszorosára a nő a túlélési esély. Több mint ezer ember jár ebbe az iskolába, ezért is fontos, hogy a tantestület tagjai gyakorolják az újraélesztést, illetve az itt megszerzett tudásukat más szituációkban, élethelyzetekben is hasznosíthatják – fogalmazott Prozlik András.

A Hódmezővásárhely és Térsége életmentő Alapítvány a mentőállomás támogatására jött létre 2013-ban. Elsődleges feladat, hogy adományokat gyűjtsenek, amelyek felhasználásával fejlesszék a mentést. Örülünk minden hasonló kezdeményezésnek, aminek célja, hogy az életmentés és az elsősegély nyújtás fortélyai laikusokhoz is eljusson – mondta el Bitó Norbert kuratóriumi tag.

Az iskolában a szombati napon belső továbbképzésre is sor került. A tantestület tagjai előadásokat hallgathattak meg egymástól az okostelefonok és szavazórendszerek iskolai hasznosításáról, illetve beszámolót, tapasztalatcserét a hipersuliról és a médiaszakkör munkájáról.

ÉR.